Дипломатите на Колумбия напускат Венецуела

Мадуро им даде 24 часа да се изнесат от страната, след като скъса отношенията с Богота

Дипломатите на  Колумбия напускат Венецуела | StandartNews.com

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че скъсва дипломатическите си отношения с Богота. Дипломатите и консулските служители на Колумбия трябва да напуснат Венецуела в рамките на 24 часа, се казва в изявление на външното министерство, цитирано от РИА Новости, предава агенция Фокус.

Скандалът стана заради хуманитарната помощ. Венецуелските военноморски сили са заплашили да стрелят по кораб с хуманитарна помощ, потеглил от американската територия Пуерто Рико, съобщи губернаторът Рикардо Росейо.

Корабът отплава от американска територия за Венецуела във вторник. 

Според външното министерство в Каракас, Съединените щати и Колумбия са организирали "пропагандно шоу" на границата с Венецуела, нарушили са нормите на ООН и са поставили в опасност мира в страната и региона.

Опозицията настоява хуманитарната помощ да бъде допусната в страната, но президентът Николас Мадуро категорично отказа да я приеме. Каракас разположи войски до границата, за да предотврати преминаването на камиони. Според Мадуро американската помощ се е превърнала във "фалшиво шоу", тъй като Вашингтон блокира активите на държавната петролна компания PDVSA и забранява сделките с нея.

САЩ осъждат нападенията срещу цивилни във Венецуела, за които се твърди, че са извършени от привърженици на венецуелския лидер Николас Мадуро. Това заяви в социалната мрежа „Туитър“ държавния секретар на САЩ Майкъл Помпейо, цитиран от TACC и Фокус.

"Съединените щати осъждат атаките срещу цивилни във Венецуела от бандитите на Мадуро. Тези атаки доведоха до смърт и нарянявания", пише дипломатът. Съединените щати, продължи Помпео, "осъждат отказа на Мадуро" да позволи на конвой, който носи хуманитарна помощ, да влезе във Венецуела. Той нарича "отвратителни кадрите с горящи камиони с (хуманитарна) помощ".

"Докато лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо ръководи усилията за предоставяне на помощ на хората, Мадуро изпраща въоръжени банди да атакуват невинни граждани", казва ръководителят на Държавния департамент.

Според Помпейо "широка коалиция от демократични страни настоява, че Венецуела трябва да бъде свободна, а хуманитарната помощ трябва да бъде пропусната". Във връзка с това той приветства усилията на властите на Бразилия и Колумбия.

По-рано държавният секретар Майк Помпейо подчерта, че "САЩ ще предприемат мерки срещу онези, които възпрепятстват мирното възстановяване на демокрацията във Венецуела".

Утре американският вицепрезидент Майк Пенс ще се срещне с лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо.

По-рано колумбийският външен министър Карлос Олмес Трухило заяви, че в резултат на сблъсъците на границата с Венецуела са ранени 285 души.

"В момента 285 души са ранени в сблъсъците, главно поради сълзотворен газ и използването на несмъртоносни оръжия", каза Карлос Олмес Трухило.

 

 

 

 

 

 

Според колумбийското външно министерство в резултат на сблъсъците на границата между двете страни има 285 жертви - 255 венецуелци и 30 колумбийци.

В същото време броят на членовете на венецуелските сили за сигурност, дезертирали в Колумбия, достигна 60 души, съобщи колумбийската имиграционна служба, цитирана от АФП. 
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай