Депутатите в Лондон гласуваха отлагане на Брекзит

Тереза Мей може да поиска отлагане на Брекзит до 30 юни

Депутатите в Лондон гласуваха отлагане на Брекзит | StandartNews.com

Депутатите в британската Камара на общините гласуваха за удължаване на член 50 от Лисабонския договор и отлагане на Брекзит. С 412 гласа „за“ срещу 202 „против“ беше подкрепено искането на правителството да поиска от ЕС отлагане на датата на излизане, насрочено за 29 март.

Гласуването означава, че Тереза Мей може да поиска отлагане на Брекзит до 30 юни, ако депутатите подкрепят сделката й при трето гласуване следващата седмица. В противен случай отлагането ще бъде за по-дълго време. В крайна сметка всичко ще зависи дали ЕС ще приеме мотивите за отлагането.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви след гласуването, че Мей трябва да приеме, че нейната сделка и излизането без сделка не са осъществими.

Иначе правителството може да си поеме дъх, защото всички внесени по-рано поправки, бяха отхвърлени, някои от буквално на косъм. Само с два гласа бе отхвърлена може би най-съществената - тази на Хилари Бен, която предвиждаше следващата сряда да бъде посветена на дебат за поставяне началото на процес депутатите да проведат пробни гласувания на алтернативи на Брекзит, или с други думи парламентът да поеме контрол върху Брекзит. Само с три гласа бе отхвърлена поправка член 50 да бъде удължен само до 30 юни. И само със 16 гласа предложението на лейбъристите за удължаване на член 50, за да се даде време на депутатите да постигнат консенсус за различен подход към Брекзит. Голямо поражение претърпя първата по рода си поправка за провеждане на втори референдум. Тя бе на Сара Уоластън за отлагане на Брекзит за осигуряване на време за провеждане на референдум. Поражението обаче се дължи на дадените инструкции на лейбъристите да се въздържат, защото официалната линия на партията е, че този вот е за отлагане на Брекзит, а не за референдум.

Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние написа в Туитър, че е решен да защитава интересите на Съюза и да изгради амбициозни бъдещи отнощения между Общността и Обединеното кралство възможно най-бързо.

Говорител на Европейската комисия подчерта за пореден път, че отлагането на Брекзит трябва да бъде одобрено от всяка от 27-те страни-членки на ЕС. "Европейският съвет ще обсъди това искане, като даде приоритет на необходимостта да се осигури функционирането на европейските институции и се вземат предвид причините, както и продължителността на евентуалното удължаване. Председателят Юнкер е в контакт с всички лидери", каза още говорителят

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай