Датчаните са свободни! Отмениха всички ограничения за ковид

Властите обявиха, че вирусът „вече не е критична заплаха за обществото“ поради високите нива на ваксинация и ниската смъртност

Датчаните са свободни! Отмениха всички ограничения за ковид | StandartNews.com

Дания отмени всички останали ограничения срещу разпространението на коронавирус в петък, което я прави първата страна от ЕС, която се връща напълно към ежедневието преди пандемията, пише европейската редакция на Politico.

„Ваксините и големите усилия на всички граждани на Дания за толкова дълъг период са в основата на това защо сме силни“, заяви здравният министър Магнус Хюнике в „Туитър“ тази седмица. Датските здравни власти одобриха този ход в края на август, след като обявиха, че вирусът „вече не е критична заплаха за обществото“ поради високите нива на ваксинация и ниската честота на тежки заболявания и смърт, предаде агенция Фокус.

„COVID-паспортите в страната“ вече няма да се изискват за влизане в ресторанти, спортни центрове или нощни клубове, а децата вече няма да бъдат изпращани автоматично у дома, ако влязат в близък контакт с потвърден случай на COVID-19. Само заразените трябва да бъдат под карантина. Хората могат да се върнат в офиса и училищата са отворени.

Този ход е последният в решенията на страната за облекчаване на пандемичните мерки, включително премахване на изискването за маска за обществен транспорт на 13 август. И другите скандинавски страни като Швеция ще отменят ограниченията си в края на септември, възползвайки се от подобряващите се епидемиологични перспективи. Наред с успешното разпространение на ваксините, експертите посочиха като причина за отшумяването на пандемията високото ниво на доверие в властите.

Почти три четвърти от възрастните са напълно ваксинирани и процентът на хоспитализация в резултат от COVID-19 е нисък. Една модна дума, която някои използват, е samfundssind или социално мислене. Това предполага силно чувство за социална отговорност и отчетност в датското общество. Туристите обикновено се изненадват, когато родителите оставят децата си в колички извън кафенета и ресторанти. За разлика от това, другаде в Европа доверието в органите за справяне с коронавируса е значително по-ниско. „Ако имате ниски нива на доверие по отношение на другите хора или на властите, тогава потенциално се изискват по-драконовски закони за ограничаване на коронавируса“, каза Герт Тингард, професор по политика в университета в Орхус, в скорошно интервю за Science Nordic, пише Actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай