Чернобилски радар стана туристическа дестинация

Аварията е прекъснала проекта

Чернобилски радар стана туристическа дестинация | StandartNews.com

В началото на 70-те години на миналия век Москва взема решението да построи гигантски радар, който да може да открива вражески балистични ракети само 2 минути след старта им. Това би дало възможност за евакуация и ответен удар.

Проектът предвижда построяването на огромен комплекс от антени, чиято височина ще е 150 метра. Заедно те образуват своеобразна 500-метрова стена, която формира фазирана антенна решетка. Те е работят заедно и наблюдават йоносферата. Учените дори предвиждали провеждането на изследвания и експерименти с тази част от атмосферата.

Поради голямата консумация на електричество е решено проектът да се реализира в близост до една от съветските атомни електроцентрали - злополучната АЕЦ Чернобил, намираща се на по-малко от 10 км от избрания терен.

Строителните дейности по целия обект привършват през 1975 г. с изграждането на радара, наречен "Дъга" или "Дуга" на руски.

Обектът е означен като стратегически важен за СССР и е пазен по изключителен начин.

Достъпът до пътя към комплекса не е свободен, а дори пътищата на около се следят. Самият радар е разположен в гъста и обширна гора.

На основание нарушение на международна спогодба за ненарушаване на честоти за гражданско ползване САЩ, Канада и Великобритания изразяват протест, свързан с риска за авиацията и корабоплаването, но СССР отрича дори съществуването на радиолокатора.

По-малко от година след влизането на мощния радар в експлоатация се случва аварията в АЕЦ ЧЕрнобил. Целият екип на станцията е евакуиран.

Обектът е консервиран с намерението да се използва в бъдеще, но през 1987 г. след оценка на въздействието от бедствието става ясно, че това е невъзможно да се случи в забранената зона около АЕЦ Чернобил.

Това, както и фактът, че той се намира до Чернобил и Припят днес са превърнали комплексът "Дъга" в магнит за множество туристи. Успехът на сериала на НВО за събитията в Чернобил водят до голям скок в интереса и към радара, който доскоро често е бил пропускан от организираните туристически обиколки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай