Чакаме милиардите от Брюксел. Кога и как

Европейската комисия внесе днес допълнителни разяснения

Чакаме милиардите от Брюксел. Кога и как | StandartNews.com

Европейската комисия внесе днес допълнителни разяснения за очакванията си към съдържанието на плановете на страните от ЕС за възстановяване на икономиката от последиците от пандемията, предаде БТА.

Комисията отбелязва, че ще оценява плановете по 11 показателя, сред които са изпълнението на препоръките й за икономически реформи.

37 на сто от сумите, залегнали в плановете, трябва да бъдат насочени към опазване на природата, 20 на сто за цифровизация, а останалите - за работни места и укрепване на институциите и обществото.

Комисията уточни, че дава съвети на правителствата как да подготвят черновите, за да се избегне предварително допускането на несъответствия.

Предвижда се при одобряването на плановете да бъдат авансово осигурени 13 на сто от предвидените бюджетни суми.

Ако плановете бъдат одобрени навреме и ако бъде въведено законодателството за нови европейски данъци, първите плащания може да се очакват от средата на годината.

Държавите, които предадат по-късно плановете си, реалистично могат да получат първите средства през есента, каза наскоро по БНР зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

За да започнат плащанията, ЕК трябва да се произнесе в срок от два месеца от получаването на плана от дадена държава. След това Съветът на ЕС в срок от един месец следва да одобри предложението на комисията за изплащането на сумите към държавите.

Комисията отбелязва, че разходите по плановете ще бъдат следени от ОЛАФ, Сметната палата на ЕС и от Европейската прокуратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай