Бунтове в Словения. 40 000 искат оставка на премиера

Протестиращите искат нови избори

Бунтове в Словения. 40 000 искат оставка на премиера | StandartNews.com

Словения се разбунтува. Хиляди словенци излязоха на демонстрация в столицата Любляна вчера с искане за оставката на премиера-консерватор Янез Янша. Според различни източници в митинга са участвали между 20 и 40 хиляди души.

Демонстрантите издигнаха лозунги за предсрочни избори. Редовните трябва да се проведат догодина. Протести срещу управлението се провеждат от няколко месеца, но снощният беше най-многолюден, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от Нова тв. Събралите се обвиниха правителството в корупция, натиск срещу медиите и потискане на граждански свободи.

„Народът е обединен в искането си за предсрочни избори. Хората протестират срещу правителството на страха на Янез Янша. Той злоупотребява с властта си и иска да превърне демокрацията в диктатура“, каза Теа Ярче, профсъюзен лидер, която е сред организаторите на протеста.

62-годишният Янез Янша е премиер на Словения от февруари миналата година. Преди това два пъти е заемал този пост, като през 2013-а беше принуден да се оттегли заради корупционен скандал. Той споделя гледната точка на унгарския си колега Виктор Орбан за стриктен контрол на мигрантския поток по границите.

В Туитър Янша определи митинга като антисловенски и допълни, че е бил в нарушение на мерките срещу пандемията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай