Борисов в Прищина: На Балканите не трябва да има егоизъм /ВИДЕО/

Борисов в Прищина: На Балканите не трябва да има егоизъм /ВИДЕО/ | StandartNews.com

ВИДЕО ТУК

ВИДЕО ОТ СРЕЩАТА С РАМУШ ХАРАДИНАЙ - ТУК

Балканите трябва да се променят според критериите на ЕС, за да бъдат приети в Съюза и да ползват неговите фондове. Това каза днес в Прищина премиерът Бойко Борисов, който е на еднодневно посещение в Косово, предава БТА.

„С президента на Република Косово Хашим Тачи обсъдихме европейския път на страните от Западните Балкани и гарантирането на мира и сигурността в региона. И двамата сме единодушни, че проектите за инфраструктурна и дигитална свързаност между шестте балкански страни и Европейския съюз ще ускорят развитието на държавите ни". Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с Хашим Тачи в Прищина, където днес е на визита.

Той за пореден път призова лидерите на полуострова да не проявяват егоизъм, за да могат да запазят мира и да поемат по пътя към Европейския съюз.

„Предполагам всички вие виждате напредъка на Косово. И в Сърбия, и в Хърватия винаги казвам – „нашите приятели". Много се надявам да продължи диалога между Сърбия и Косово. И да може ЕС да приеме държави без проблеми, с политически елит, който може да води народите си към бъдеще без войни.

Защото няма друга алтернатива на мира – вие видяхте каква е алтернативата всъщност – война, която върна дори България с години назад. Затова с Вучич трябва да се разберете (обърна се към Тачи). Така както ние с Македония, така и вие с приятелите от Сърбия сте длъжни да решите проблемите си. За да може и ЕС да погледне по друг начин.

Забравете егоизма. Егоизмът на една държава може да предизвика катаклизъм", обяви Борисов.

Той е категоричен, че всички страни от Балканите трябва да влязат в ЕС. „Никога не съм харесвал разграничението на Балкани и Западни Балкани. Ние сме едно цяло. Затова егоизмът е фатален. И затова убеждаваме ЕС, че не могат да остават черни дупки. От една страна България, Гърция и Румъния, а от другата Хърватия и Словения. Всичките са в ЕС, а по средата между тях са страни, които не са. Затова трябва да се приемат целите Балкани. Разбира се има критерии, които да се изпълняват. Не Евросъюза ще се промени към Балканите – Балканите трябва да се променят", коментира премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай