Борис Джонсън постигна целта си. Отне свободи на англичаните

Мярката предизвика бунт в консервативната партия, чиито шеф е Джонсън

Борис Джонсън постигна целта си. Отне свободи на англичаните | StandartNews.com

Депутати в британския парламент одобриха нови противоепидемични мерки в опит да ограничат разпространението на варианта Омикрон на новия коронавирус, но премиерът Борис Джонсън се сблъска с бунт в собствената му Консервативна партия. Деветдесет и седем консерватори в Камарата на общините се противопоставиха на новите правила, които все пак бяха одобрени с гласовете на лейбъристите, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Резултатът обаче е удар по авторитета на Борис Джонсън, чиято популярност пада - както сред избирателите, така и вътре в Консервативната партия, на фона на етични скандали и твърдения, че неговото правителство е нарушило собствените си пандемични ограничения, отбелязва АП.

Камарата на общините одобри новите правила, които ще влязат в сила тази седмица и включват носене на маска на закрито, промяна в правилата за самоизолация и най-чувствителния въпрос - изискване на доказателство за ваксинация или отрицателен тест за коронавирус за достъп до нощни клубове и събития с много хора.

Ваксинационните пропуски се превърнаха в обичайна практика в много европейски държави, но правителството на Джонсън се въздържаше да ги въведе в Англия, въпреки че правителствата на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които сами определят здравните си протоколи, вече го направиха.

Британското правителство посочи, че силно заразният вариант на коронавируса Омикрон е променил ситуацията и ковид пропуските вече са необходимост за достъп до някои събития, наред със засилването на ваксинацията сред всички пълнолетни.

"Омикрон е голяма заплаха", заяви пред депутатите министърът на здравеопазването Саджид Джавид. Смята се, че този вариант вече заразява 200 000 души на ден в Обединеното кралство, каза Джавид. По думите му правилото за нощните клубове не е "ваксинационен паспорт", защото хората могат да влизат в заведенията и с отрицателен тест.

Много депутати от Консервативната партия обаче заявиха, че новите правила вредят на икономиката и ограничават индивидуалните свободи. Други посочиха, че ваксинационните пропуски няма да забавят разпространението на вируса, защото изглежда, че Омикрон е по-устойчив на ваксините, а трети обвиниха правителството, че преувеличава заплахата от новия вариант.

Великобритания е регистрирала близо 4500 случая на Омикрон. Десет души бяха приети в болница и един от тях почина.

Опозиционната Лейбъристка партия подкрепи новите противоепидемични мерки като "необходим отговор на заплахата от Омикрон".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай