Борис Джонсън готви оставка, заплатата не му стига

Борис има поне шест деца, някои от които се нуждаят от финансова помощ

Борис Джонсън готви оставка, заплатата не му стига | StandartNews.com

Британският премиер Борис Джонсън планира да подаде оставка идната пролет, смятат депутати от управляващата консервативна партия. Те казват, че той се е оплаквал често, че не може да живее със заплата на премиер от 150 402 паунда годишно. Но иска още шест месеца, за да уреди окончателно Брекзит и да осъществи излизането на Великобритания от пандемията, смятат те, пише в. „Мирър“.

Твърди се, че той завижда на своята предшественица Тереза Мей, която е спечелила над 1 милион британски лири като лектор, откакто е напуснала поста на премиер миналата година. Джонсън смята, че би могъл да печели поне двойно повече от това.

Малко преди да се нанесе на "Даунин стрийт" 10, той е спечелил 160 000 паунда за един месец от две речи. Платили са му и 23 000 паунда за месец за обикновена вестникарска колона.

Един от депутатите казва: „Борис има поне шест деца, някои от които са достатъчно малки, за да се нуждаят от финансова помощ. Той трябваше да плати пари и на бившата съпруга Марина Уилър като санкция за развода им.“

Джонсън трябва да се грижи и за бъдещото образование на шестмесечния си син Уилфред. Изпращането му в елитния колеж „Итън“ ще струва 42 500 паунда на година.

От останалите бивши премиери Дейвид Камерън печели 120 000 паунда за реч, а Тони Блеър - 22 милиона от лекции и консултации.

Сега тече трескава задкулисна дейност за надпревара за позиции за бъдещ премиер.

Очакват се петима претенденти: финансовият министър Риши Сунак, външният министър Доминик Рааб, шефът на офиса на кабинета Майкъл Гоув, бившият министър на здравеопазването Джеръми Хънт и бившият министър на отбраната Пени Мордонт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай