Боеве на границата между Армения и Азербайджан, има убити

Двете страни се обвиняват взаимно за възобновяването на конфликта

Боеве на границата между Армения и Азербайджан, има убити | StandartNews.com

Боеве избухнаха на границата между Армения и Азербайджан. Има убити и ранени.

Двете държави си отправиха взаимни обвинения, че са започнали военни действия по обща им граница, предаде АФП. Това става година след войната им за спорната територия Нагорни Карабах. Арменското министерство на отбраната съобщи, че към 16 ч. местно време ситуацията на източната граница на страната остава крайно напрегната. По-рано днес военното министерство на Азербайджан съобщи, че арменските въоръжени сили са организирали мащабна провокация на държавната граница в 11 часа местно време. „Арменските войски атакуваха азербайджанските позиции в окръзите Келбаджар и Лачин“, се посочва в съобщението. В него се добавя, че при сблъсъците са били ранени двама азербайджански войници.

В отговор на тези обвинения арменското министерство на отбраната заяви, че сили на Азербайджан са „опитали да проникнат през държавната граница на Армения в източна посока“, преди да бъдат отблъснати. В съобщението се посочва, че са били ранени 4 арменски войници и че азербайджанските сили са използвали артилерия и оръжия с различен калибър.

Армения поиска от съюзника си Русия военна подкрепа за защита на териториалната ѝ цялост, съгласно споразумението за военно сътрудничество помежду им.

Миналата година Армения и Азербайджан водиха шестседмична война за контрола над Нагорни Карабах. Конфликтът отне живота на 6500 души и приключи през ноември 2020 г. със споразумение за примирие с посредничеството на Русия, припомня БНР. Съгласно споразумението Армения отстъпва част от територии, контролирани от нея в продължение на десетилетия.

През ноември тази година ситуацията в Нагорни Карабах и граничните райони на Сюникска област на Армения рязко се изостри. Двете страни регулярно съобщаваха за въоръжени инциденти, включително с жертви. На 13 ноември Ереван и Баку взаимно се обвиниха в обстрел на военни позиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай