Блинкет: Искаме по-стабилни отношения с Русия

Държавният секретар на САЩ проведе разговор с британския си колега

Блинкет: Искаме по-стабилни отношения с Русия | StandartNews.com

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че САЩ биха желали по-стабилни отношения с Русия, но от Кремъл зависи дали това ще стане. Блинкън разговаря в Лондон с британския му колега Доминик Рааб в навечерието на срещата на Г-7 в британската столица, предава БНР.

По-време на разговорите с Рааб Блинкън заяви, че президентът Джо Байдън е пределно ясен от доста време, дори още преди да стане стане президент, че ако Русия избере да действа безразсъдно или агресивно, то Вашингтон ще отговори със същото.

Америка според Блинкън не се стреми към ескалация на напрежението, а предпочита да има по-стабилни, по-предвидими отношения.

Блинкън и Рааб обсъдиха широк кръг въпроси, включително отношенията с Китай.

Амелриканският държавен секретар изтъкна, че Западът не се стреми да възпира развитието на Китай. За Вашингтон е важно да поддържа международния ред, основан на правилата, в които западните страни са инвестирали толкова много в продължение на десетилетия. Ако Китай или друга държава предприемат действия, които подкопават този международен ред, то Съединените щати ще го защитят, посочи Блинкън.

Сред широкия кръг въпроси бяха също Иран, пандемията с коронавируса, както и двустранните британско-американски отношения и подготовка на двустранна търговска сделка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай