Бивш шеф на ЦРУ разказа как е убит Бин Ладен, какво наредил Обама

Политическата корупция в България намалява ефективността на службите, смята Джон Бренън

Бивш шеф на ЦРУ разказа как е убит Бин Ладен, какво наредил Обама | StandartNews.com

На 1 май 2011 г. командоси влизат в къщата, в която се крие Осама бин Ладен в Аботабад, Пакистан. Операцията се наблюдава на живо в команден център, където в него момент са и тогавашният президент на САЩ Барак Обама и Хилъри Клинтън. В стаичката е и тогавашният шеф на ЦРУ Джон Бренън, който разказа в предаването "120 минути" по бТВ подробности за ликвидирането на Осама.

"Бяхме в тази стаичка и наблюдавахме случващото се къщата в Аботабад, Пакистан. Както и виждате, обстановката беше напрегната. Бяхме притеснени не само за успеха на мисията, но и за безопасността и сигурността на спецчастите, извършващи операцията. Снимката е направена, докато още течеше операцията. Имахме опасения за способността им да намерят бин Ладен и да напуснат безопасно Аботабад" , рзаказа Бренън. Спецчастите в един момент са докладвали секретното съобщение "GERONIMO KIA". "Това беше кодовото название, което бяха дали на бин Ладен - Джеронимо, а KIA означава убит в действие. Това беше преценката на екипа на място, след като се изправиха срещу лице, което приличаше на бин Ладен. Това беше добър, положителен знак за нас, но преди да бъде върнато тялото в Афганистан, нямахме потвърждение, че наистина е бил Осама бин Ладен. Но когато върнаха останките в Афганистан и се проведоха няколко изследвания беше потвърдено, че именно бин Ладен е бил убит", каза бившият шеф на ЦРУ.

"Когато се проведе операцията, не бяхме сигурни, че е бин Ладен. Имаше сведения, сочещи, че е той, но президентът Обама трябваше да реши дори преди да има потвърдени сведения за присъствието му там. Но той издаде заповед за действие на военните да изпълнят операцията. Аз никога не съм виждал надеждни сведения, че някой висш пакистански държавник, било то военен или цивилен, е знаел, че бин Ладен се е криел там. Домът в Аботабад беше много близо до Пакистанската военна академия и може да е имало някои пакистанци на по-ниско или средно ниво, знаещи за присъствието му там и защитаващи го. Но отново, не съм вярвам пакистанските лидери да са знаели за местонахождението му", разкри още Бренан.

"Два пъти съм пътувал до България в кариерата ми. Първият път през 1995 г., когато България още излизаше от комунистическото си минало. Бях в София и през 2012 г. около седмица след атентата в Бургас, когато, както споменахте, 6 души – 5 израелци и 1 българин – бяха убити от Хизбула.

Имах много интензивни разговори с българските ми колеги от най-висшето ниво чак до ръководители в българските служби за разузнаване и сигурност. Видях, че има значителен професионализъм сред някои, но за съжаление, по мое мнение, политиката и политическата корупция в България намалява ефикасността на някои от тези служби и понякога те бяха използвани като политически пионки, за съжаление", коментира още бившият шеф на ЦРУ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай