Беларус излезе от Източното партньорство на ЕС

Страната извика за консултации постоянния си представител в Европейския съюз

Беларус излезе от Източното партньорство на ЕС | StandartNews.com

Беларус извика днес за консултации постоянния си представител в Европейския съюз, след като Брюксел въведе икономически санкции във връзка с принудителното приземяване на самолет на авиокомпания "Райънеър" в Минск от беларуските власти, предаде Ройтерс.

"Постоянният представител на Република Беларус в Европейския съюз е извикан в Минск за консултации. Освен това на ръководителя на представителството на ЕС в Република Беларус е предложено да замине за Брюксел за консултации, за да информира ръководството си за позицията на беларуската страна по отношение на неприемливостта на натиска и санкциите", заяви беларуското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Беларуските власти въведоха също така забрана за влизането на територията на Беларус на представители на европейските структури, които имат общо с въвеждането на ограничителните мерки срещу Минск. Беларус обяви, че преустановява участието си в инициативата на ЕС "Източно партньорство", предаде Франс прес.

"Не можем да изпълняваме задълженията си по това споразумение в контекста на санкциите и ограниченията, които ни бяха наложени от ЕС", заяви беларуското външно министерство.

Изтеглянето на Беларус от споразумението означава, че беларуските власти вече няма да си сътрудничат с ЕС в борбата с незаконната миграция и организираната престъпност, отбелязва ДПА. Беларуският президент Александър Лукашенко по-рано отправи заплахи, че ще пусне голям брой мигранти в посока ЕС. Литва, която е член на ЕС, и има граница с Беларус от около 680 км, понастоящем се оплаква от голям брой сирийски, иракски и ирански мигранти, които идват от Беларус.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разкритикува днес решението на Беларус да преустанови участието си в инициативата "Източно партньорство".

"Беларус направи днес нова крачка назад с решението си да преустанови участието си в "Източно партньорство". Това решение ще доведе до нова ескалация на напрежението и ще има видимо негативно въздействие върху беларуския народ", написа Мишел в Twitter.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай