Байдън заплаши Путин, разкри ще праща ли армия в помощ на Украйна

US президентът предупреди Русия, че я чакат санкции, каквито досега не е виждала

Байдън заплаши Путин, разкри ще праща ли армия в помощ на Украйна | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън изключи възможността страната му да изпрати войски, за да защитят Украйна, но заплаши Русия с безпрецедентни санкции, ако нападне своята съседка, предаде БТА.

Байдън говори днес - ден след като проведе двучасов видеоконферентен разговор с руския си колега Владимир Путин. Вариантът Съединените щати да изпратят военни сили, за да защитят Украйна, "не е на масата", каза американският президент пред репортери. Той се аргументира, че САЩ имат морално и правно задължение да защитават съюзниците си от НАТО, ако бъдат нападнати, но бившата съветска република не е член на Северноатлантическия съюз.

Предупредих Путин, че Съединените щати ще наложат на Русия санкции, "каквито той никога досега не е виждал", в случай на руска атака, каза в още  Байдън. Американският президент изрази увереност, че руският му колега е разбрал посланието. Байдън заяви, че се надява до утре да бъдат обявени срещи на най-малко четири водещи страни от НАТО с Русия, за да бъдат обсъдени нейните безпокойства във връзка с алианса. По време на тези разговори ще бъдат дискутирани начини за "понижаване на температурата на източния фронт", добави той.

Съединените щати, НАТО и Украйна обвиняват Русия, че е струпала на украинската граница войски, за да нахлуят в съседната страна. Москва отрича да има такива намерения.Русия на свой ред изразява опасения по повод желанието на Украйна да се присъедини към НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай