Байдън тръгна по следите на Ковид

Президентът на САЩ поиска от разузнаването доклад за произхода на вируса

Байдън тръгна по следите на Ковид | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън призова американските разузнавателни служби да удвоят усилията си, за да обяснят произхода на коронавируса, довел до глобалната пандемия. Той поиска разузнавателните служби да му представят доклад по въпроса до 90 дни, предадоха световните агенции.

"САЩ ще продължат да работят с партньорите си по света, за да упражнят натиск върху Китай да участва той в едно пълно, прозрачно и основаващо се на доказателства международно разследване", каза американският президент и изрази разочарование от поведението на Пекин по този въпрос.

Байдън заяви, че доказателствата са недостатъчни, за да се заключи дали коронавирусът се e появил от човешки контакт със заразено животно или при лабораторен инцидент. Държавният глава натовари американските национални лаборатории със задачата да подпомагат разследването, пише БТА.

Байдън не изключи и възможността категоричен извод за произхода на коронавируса да не бъде направен никога, предвид това че китайското правителство е отказало да сътрудничи напълно на международните разследващи и те още в началото не са успели да отидат и да разследват на място. Това винаги ще вреди на каквото и да е разследване за произхода на COVID-19, смята Байдън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай