Байдън и Путин говориха 50 минути, разбраха ли се за Украйна

Двамата президенти се чуха по телефона

Байдън и Путин говориха 50 минути, разбраха ли се за Украйна | StandartNews.com

Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин проведоха преди минути телефонния си разговор, който се очакваше да бъде посветен на търсенето на дипломатическо решение на ситуацията около Украйна.

От Белия дом съобщиха, че разговорът е започнал в 15:35 ч. местно време (22:35 ч. българско) и е приключил 50 минити по-късно, предаде CNN. Според източници на телвизията американският президент е казал на Путин, че съществува път за избягване на конфликта, както и за предотвратяване на икономическите санкции, които Западът е готов да наложи, ако руските войски преминат границата. Байдън проведе разговора от дома си в Уилмингтън, Делауеър, съобщиха още от Белия дом.

Телефонното обаждане е по инициатива на руският лидер. За последно двамата президенти проведоха видео разговор на 7 декември.

По-рано днес говорителят на Кремъл посочи, че  целта на телефонния разговор е да бъдат обсъдени насрочените за 10 януари руско-американски преговори. Основна тема в тях се очаква да е именно ситуацията с Украйна. В последните седмици Русия съсредоточи много войски на източната си граница. САЩ и Западна Европа пък предупредиха Кремъл със санкции, ако предприеме военна интервенция на източната си граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай