Балотаж за президент на Северна Македония

На 5 май съседите избират между Стево Пендаровски и Гордана Силяновска-Давкова

Балотаж за президент на Северна Македония | StandartNews.com

Балотажът между кандидатите за президент на Северна Македония Стево Пендаровски и Гордана Силяновска-Давкова ще се проведе на 5 май, тъй като нито един от тримата кандидати не е получил необходимото за спечелването на надпреварата мнозинство, съобщи председателят на Избирателната комисия Оливер Деркоски.

След обработването на 99,7% от протоколите, за Пендаровски, кандидат на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) и останалите партии в управляващата коалиция, са гласували 42,84% от избирателите, или 322 605 души. За Силяновска, която е кандидат на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, са гласували 42,24%, или 318 247 души.

И двата лагера обявиха победа и поискаха подкрепа от гласоподавателите на техния опонент Блерим Река, който получи 10,57% от вота (79 687 гласа). Избирателната активност е 41,78%, най-ниската на президентски избори в Македония до момента. От общо 1 808 131 имащи право на глас, до избирателните секции са отишли 743 267 македонски граждани. 32 703 бюлетини са невалидни.

"Благодаря на всички участници в кампанията, които се съобразиха с принципа за честни избори на първия тур. Надявам се, че вторият тур, на който ще се изправят Пендаровски и Давкова, ще бъде проведен в мирна атмосфера и накрая, на 5 май, ще кажем, че тези избори са завършили по начин, който всяка една държава заслужава“, заяви Деркоски.

Той подчерта, че първият кръг на президентските избори в Северна Македония е проведен в добра атмосфера, без сериозни жалби от кандидатите и местните и чуждестранни наблюдатели.

Окончателните резултати от първия тур ще бъдат обявени в понеделник, 22 април малко преди 19 часа местно време (20 ч. българско време).

За да бъде избран президент, избирателната активност трябва да бъде най-малко 40 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай