Бахрейнският външен министър посети Израел

Посещението ще утвърди позицията на Бахрейн в подкрепа на мирния процес

Бахрейнският външен министър посети Израел | StandartNews.com

Израел и Бахрейн скоро ще си разменят посолства, за което се договориха външните министри на двете страни, предаде Ройтерс.

Външният министър на Бахрейн кацна в Тел Авив за посещение, по време на което той ще се срещне с висши израелски служители и ще участва в тристранна среща с премиера Бенямин Нетаняху и американския държавен секретар Майк Помпео.

Това е първият министър от малката островна държава, посетил еврейската държава. Неговият полет на Gulf Air се спусна на летище Бен-Гурион в 10:30 сутринта, отбелязвайки първия по рода си пряк търговски полет от Бахрейн до Израел. Към него се присъединява високопоставена американска делегация, оглавявана от водещия преговарящ за мир Ави Берковиц.

Делегацията на Ал-Заяни, която включва различни висши служители, включително заместник-външен министър, ръководител на гражданската авиация на Бахрейн и някои журналисти, беше приветствана на летището от външния министър Габи Ашкенази.

В личен разговор Ашкенази каза на своя колега от Бахрейн, че е много развълнуван да го посрещне в Израел. "Това е историческо посещение", каза той.

"Нещо подобно не се случва всеки ден", добави дипломатът. „В нашите връзки с ОАЕ и Бахрейн има огромен икономически потенциал. Мнозина тук във външното министерство са работили по създаването на тези връзки повече от 15 години и сега са разбираемо щастливи, че най-после могат да говорят открито за тях. Посещението на външния министър на Бахрейн в сряда е кулминацията на тези усилия и не трябва да се приема за даденост. "

Миналия месец израелски служители, по време на историческото първо посещение в Манама, официално поискаха от Бахрейн да бъде разрешено да отвори посолство в страната.

Държавната агенция BNA на Бахрейн заяви в понеделник, че посещението ще "утвърди силната и постоянна позиция на Бахрейн в подкрепа на мирния процес" и ще бъде съсредоточено върху "икономическите възможности и двустранните споразумения с Израел".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай