Австрия реши - вдига обръча. Условията

Постепенно ще започне да се връща към нормалния ритъм на живот

Австрия реши - вдига обръча. Условията | StandartNews.com

От следващата седмица Австрия постепенно ще започне да се връща към нормалния ритъм на живот, но при спазването на определени правила, предават агенции. От 19 май в страната отварят врати ресторанти и хотели, музеи и други културни институции, а спортните събития се подновяват.

На пресконференция днес федералният канцлер Себастиан Курц обяви две тенденции, които са позволили тази голяма крачка към нормалността: бързите темпове на ваксиниране и отрицателната тенденция при новозаразените.

Разхлабените мерки обаче ключват и някои ограничения, които са ясно формулирани. Отпадат ограниченията за излизане от дома, но в часовете между 22 и 5 ч. в затворени помещения се допуска събиране на максимум четирима възрастни от две домакинства. На открито този лимит е 10 възрастни.

Достъп до каквото и да било - посещение на фризьор, кино, театър, заведение, хотел, фигнесцентър - имат единствено лицата, които представят отрицателен тест, сертификат за получена ваксинация или за прекаран Ковид-19.

Антигенните тестове важат 48 часа, лабораторните ПСР-тестове - 72 часа. За ваксинираните с "АстраЗенека", "Пфайзер", "Модерна" и "Джонсън и Джонсън" важи правилото - свободният достъп е гарантиран 21 дни след поставяне на първата доза, но за период от три месеца.

Оздравелите от заболяването са освободени от тестване за шест месеца, зелена светлина получават и хората, които представят тест за антитела, не по-стар от три месеца.

В обществения транспорт и влаковете е задължително носенето на маска от типа ФФП2, правилото се отнася и за търговската мрежа при спазване на минимална дистанция от два метра. В големите търговски обекти е въведен и лимит на клиентите и изискване за осигуряване на определена площ за всеки един клиент. В малките магазини се влиза поединично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай