Асанж опитва да се спаси от екстрадиция в САЩ

Ще го държат в тежки условия в затвора, смятат адвокатите му

Асанж опитва да се спаси от екстрадиция в САЩ | StandartNews.com

Адвокати на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж поискаха разрешение да обжалват решението, което прави възможна екстрадицията му от Великобритания в САЩ по обвинения в шпионаж.

Адвокатите поискаха днес разрешение да обжалват решението на британски съд, което създава такава възможност, с аргумента, че обещанието на американското правителство, че Асандж няма да бъде държан в тежки условия в затвора има условен характер и може да бъде променено по усмотрение на американските власти, предаде Асошиетед прес. По-рано тази година американският Държавен департамент обеща, че при евентуално осъждане на Асандж, той няма да бъде вкаран в затвора със "свърхстрог" режим във Флорънс, щата Клорадо, който е с най-висока степен на сигурност в САЩ.

Американските власти обещаха също, че наказанието му няма да включва "специални административни мерки", които могат да включват изолиране от другите затворници и лишаване от привилегии като посещения, лична кореспонденция и използване на телефон, припомня БТА. Адвокатите не знаят кога британското правосъдие ще се произнесе по допустимостта на жалбата, но не очакват решението да бъде взето преди третата седмица на януари, заяви годеницата на Асандж Стела Морис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай