Асандж изправен пред съдбоносно съдебно решение

Топ съд във Великобритания започва второто изслушване по делото

Асандж изправен пред съдбоносно съдебно решение | StandartNews.com

Топ съд във Великобритания започва второто изслушване по делото за екстрадицията на Джулиан Асандж в САЩ, предаде ТАСС.

Делото за екстрадиция на основателя на "Уикилийкс" в САЩ се възобновява днес в Олд Бейли, централен наказателен съд в Лондон. Първоначално четириседмичното изслушване трябваше да се проведе през месец май т.г., но беше отложено за септември заради пандемията на коронавируса.

Министерството на правосъдието на САЩ е завело 18 наказателни обвинения срещу австралиеца. По-специално той е обвинен в престъпления, свързани с най-големия случай на разкриване на класифицирана информация в историята на Съединените щати. Ако бъде признат за виновен Асандж може да получи до 175 години затвор.

Съдията не е изправен пред задачата да произнесе присъда по обвиненията срещу Асандж, но тя ще трябва да реши дали искането на Вашингтон е в съответствие с британско-американското споразумение за екстрадиция от 2007 г. Този документ предвижда забрана за екстрадиране на лица, обвинени в "политически престъпления", което е доминиращо в аргументацията на защитата.

През февруари т.г. по време на първата фаза на изслушването, продължило само четири дни, адвокатите на основателя на "Уикилийкс" заявиха, че не техният клиент е направил нередактираните тайни американски съобщения публично достояние, което според прокуратурата е застрашило живота на много хора в Афганистан, Ирак и Иран, а че той се е базирал на журналистите на в. "Гардиън", които са публикували паролата за защитения обем данни, съхраняван на сървърите на "Уикилийкс".

САЩ изискват от Великобритания да екстрадира Асандж. Според Вашингтон основателят на платформата "Уикилийкс" е помогнал на американския военнослужещ Брадли Манинг (който по-късно смени пола и стана Челси Манинг) да получи достъп до класифицирани материали, свързани с военните операции на САЩ в Ирак и Афганистан. В резултат на публикуването на тези материали в платформата "Уикилийкс" на обществеността стана известно за редица престъпления, извършени от американски войници в Близкия изток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай