Арестуват бившия президент на Украйна

Порошенко отива на съд за държавна измяна

Арестуват бившия президент на Украйна | StandartNews.com

Печорският районен съд на Киев разреши ареста на бившия президент на Украйна Петро Порошенко.

Това съобщи украинската агенция „Украинские новости“, позовавайки се на източници, предаде "Фокус". Решението е взето тази сутрин в рамките на разследването на случая по подозрение за държавна измяна, който се разследва от Държавното бюро за разследване.

По-рано в петък изданието "Главком", позовавайки се на свои източници, съобщи, че украинската прокуратура ще поиска от съда да арестува Порошенко.

Действащият главен прокурор Алексей Симоненко подписа искане за арест на бившия президент и лидер на "Европейска солидарност" Петро Порошенко с възможност за освобождаване под гаранция в размер на 1 милиард гривни (около 37 милиона долара), пише изданието.

В същото време адвокатът на Порошенко Иля Новиков не потвърди тиражираната в медиите информация, че има съдебно решение за арест на експрезидента. „Не е известно дали е имало съдебно решение, както и тази невероятна гаранция“, каза той на брифинг, излъчен от телевизионния канал „Украйна-24“. Друг адвокат на Порошенко Игор Голованов каза, че защитниците на бившия украински лидер са се обърнали към Държавното следствено бюро за възпрепятстване на дейността им като адвокати.

Порошенко вече е в чужбина и ще се върне в страната след провеждане на международни срещи и кратка ваканция, каза бившият секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, ръководител на избирателния щаб на партия "Европейска солидарност" на Порошенко Александър Турчинов. Той е убеден, че делото срещу Порошенко "ще се превърне във фарс, както всички предишни". Сътрудникът на експрезидента смята всички обвинения срещу Порошенко за несъстоятелни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай