Американци влизат в бункерите, чакат най-силния ураган от 1,5 века

Бедствието в Луизиана може да е най-силно от Катрина

Американци влизат в бункерите, чакат най-силния ураган от 1,5 века | StandartNews.com

Губернаторът на американския щат Луизиана Джон Бел Едуардс призова съгражданите си да се подготвят за най-силния ураган от средата на 19 век, пише РИА Новости . Той предупреди жителите, че бедствието може да бъде едно от най -тежките в историята на държавата.

Едуардс призова жителите да завършат подготовката за предстоящия ураган преди събота вечер, 28 август, тъй като времето може да започне бързо да се влошава на следващата сутрин. Той също така призова нощта да чака в бункерите.

Според прогнозите на метеоролозите, ураганът от четвърта, предпоследна степен, който сега бушува в Мексиканския залив, ще достигне сушата в 19:00 часа в неделя местно време. В началния етап скоростта на вятъра може да надвишава 60 метра в секунда, а нивото на водата в река Мисисипи, според синоптиците, може да се повиши с три до четири метра.

Точно преди 16 години, през август 2005 г., Луизиана беше ударена от урагана Катрина. Той беше признат за най -разрушителния в най -новата история на САЩ. Ураганът причини разрушаването на язовирите, защитаващи Ню Орлиънс , и голяма част от града беше наводнен. Повече от 1800 души станаха жертви на Катрина, имуществените щети от урагана бяха оценени на 125 милиарда долара.

Президентът Джо Байдън обяви, че 500 федерални служители вече са изпратени в Луизиана и Тексас, за да помагат.

„Айда се превръща в много опасна буря и сега се е насочила право към Луизиана. Този уикенд е годишнината от урагана Катрина и това трябва да ни напомни, че сме длъжни да направим всичко възможно да подготвим хората в този район и да сме готови да помагаме“, каза президентът на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай