Американски генерали в шок от новото оръжие на Китай

Пекин тества хиперзвукови самолети

Американски генерали в шок от новото оръжие на Китай | StandartNews.com

Темпът, с който китайската армия развива способностите си е зашеметяващ, докато САЩ изостава заради брутална бюрокрация.

Това коментира вторият по ранг генерал в САЩ Джон Хийтън, след като по-рано днес най-висшият US военачалник ген. Марк Мили потвърди официално, че Пекин тества хиперзвукови оръжия, предаде CNN.  Според Мили, който е председател на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ , тези тестове са направили толкова силно впечатление на Вашингтон, колкото и изстрелването от СССР на първия в света изкуствен спътник на Земята.

През последните пет години САЩ са провели пет теста на хиперзвукови оръжия, а Китай – стотици, уточни заместник-председателят на Комитета на началник-щабовете генерал Джон Хейтън. Той обаче отказа да разкрие подробности за неотдавнашния китайски тест на хиперзвуков самолет, по време на който се твърди, че е обиколил земното кълбо в ниска орбита. „Не мога да говоря за спецификата на скорошния тест, тъй като всички факти, които знам, са класифицирани. Извършеният тест предизвиква голяма загриженост. Но не мога да оповестя подробностите, тъй като цялата информация, която имам, беше предоставена от разузнаването“, поясни Хейтън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай