Адски жеги в Западна и Северна Европа

Очаква се днес температурите в Германия да достигнат 40 градуса заради горещата вълна "Ула"

Адски жеги в Западна и Северна Европа | StandartNews.com

Очаква се днес температурите в Германия да достигнат 38 градуса заради горещата вълна "Ула", съобщи германската метеорологична служба ДВД, цитирана от ДПА.

Синоптичката Сабине Крюгер заяви, че пощадени от големите горещини ще са само районите близо до  Северно море, където температурите ще останат около 29 градуса. Очаква се утре да бъдат достигнати рекордно високи температури от 39 градуса в района на Франкфурт,  възможно е на места те да надхвърлят 40 градуса.

Най-високата температура в Германия е била отчетена на 7 август 2015 г. в баварския град Кицинген - 40,3 градуса.

Източната провинция Бранденбург повиши до пета, максимална, степента на риск от горски пожари. Същата степен на риск е обявена в някои части на провинциите Мекленбург - Предна Померания и Долна Саксония.

Борбата с горски пожари в провинция Бранденбург се затруднява от наличието на боеприпаси от Втората световна война. Гасенето на пожара, който е обхванал площ от 100 хектара северно от град Котбус, се извършва от въздуха, защото в района се намира бивш военен полигон, което увеличава вероятността от останали в земята боеприпаси от Втората световна война.

Германия не е единствената европейска страна, която се готви за тежки жеги. В някои части на Франция се очаква живакът да надмине 40 градуса.

Френската метеорологична служба Метео Франс обяви оранжев код за големи части на Централна и Източна Франция. Очаква се тази гореща вълна да продължи до уикенда.

В Париж градските власти разполагат допълнителни чешмички и устройства за пръскане с фини капки. Следобедите ще работят специални зони с климатици за уязвимите в горещините хора.

В Италия синоптиците предупредиха, че този месец може да се окаже най-горещият юни за някои части на страната. Очаква се в Милано, Болоня и на остров Сардиния следващите дни температурите да достигнат 40 и повече градуса.

В Испания метеорологичната служба също обяви тревога заради горещините. Прогнозират се до 42 градуса в северноизточната долина на река Ебро.

Във Великобритания положението не е толкова тежко, но синоптиците допускат, че може да бъде подобрен рекордът за най-висока температура през юни, който засега е 35,6 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай