Ад при съседите: Румъния изнемогва заради К-19

Болниците са препълнени, страната отчита и рекордна смъртност

Ад при съседите: Румъния изнемогва заради К-19 | StandartNews.com

В съседна Румъния - рязък скок на новозаразените с COVID-19. Болниците са препълнени, страната отчита и рекордна смъртност.

Малко над 34 процента от възрастното население в Румъния е ваксинирано срещу COVID-19.

Здравните власти съобщават, че 70 на сто от потвърдените нови случаи, както и 93% от смъртните са на неимунизирани хора срещу коронавируса.

На всяка шеста минута един човек почива от COVID-19 в Румъния. Това показва статистиката за първите 10 дни на октомври. Кривата на заразените продължава да расте. Пред болниците е пълно с чакащи линейки.

"В началото имахме 165 легла. Увеличихме ги, но отново не стигат. Всеки ден се нуждаем поне от 10 допълнителни легла", заяви Елена Бололой, директор на Спешна помощ в Дробета - Турну Северин.

Най-големият център за лечение на COVID-19 в Румъния - инфекциозната болница в Букурещ, е препълнен.

"Намираме се пред срив. Няма място за пациентите, които се нуждаят от болнично лечение", допълни Каталин Апостолеску, директор на Инфекциозната болница в Букурещ.

Заради недостига на болнични легла се откриват полеви COVID отделения. Около 1000 пациенти се очаква да бъдат транспортирани в съседна Унгария.Няколко селища в Румъния са с вечерен час и строги мерки.

"Болниците са пълни, навсякъде има болни хора, включително и смъртни случаи. Ако преди не носехме маски, за да се предпазваме, сега държавата ни задължава", каза още жител на Букурещ.

От събота ограничения бяха въведени и в Букурещ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай