9,3 милиона американци без работа след пандемията

Основната причина за това е разхлабването на ограничителните мерки

9,3 милиона американци без работа след пандемията | StandartNews.com

Американският трудов пазар продължава да се възстановява, но нарастването на броя на заетите става по-бавно от прогнозираното. Така например извън сферата на селското стопанство са били открити 559 000 нови работни места вместо очакваните 650 000, пише Дойче Веле.

През май особено много работни места са били открити в най-засегнатите от кризата с коронавируса сфери – услугите и търговията. Само в сектора за отдих и развлечения, в хотелиерството и ресторантьорството са се прибавили почти 300 000 нови работни места.

Основната причина за това е разхлабването на ограничителните мерки, наложени заради пандемията. Но в строителството работните места намаляват.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) очаква ръстът на американската икономика да достигне 6,9 процента през тази година. Според икономиста Бастиан Хеперле обаче продължават да липсват 7,6 милиона работни места в сравнение с периода преди пандемията.

С настъпването си през пролетта на 2020-а година, пандемията доведе до рязък срив в заетостта, но оттам нататък пазарът на труда се възстановява. Същевременно по официални данни 9,3 милиона американци са без работа – 3,5 милиона повече, отколкото преди началото на пандемията.

Въпреки това множество фирми се оплакват, че срещат затруднения с намирането на персонал. И смятат, че вината за това е на значителните държавни помощи, покрай които мнозина нямат интерес да търсят работа.

Поради това републиканските губернатори на 25 от щатите, сред които Флорида и Тексас, искат до седмица да се прекрати финансираната от федералното правителство програма за помощ на безработните. Сред тези помощи е например седмичната добавка от 300 долара. Прогнозите на Федералния резерв са, че в края на годината безработицата ще бъде 4,5 процента. Преди пандемията тя бе достигнала най-ниското си ниво от десетилетия – 3,5 на сто.

Намеренията на банката са и да продължи да продава ценни книжа на стойност 120 милиарда долара месечно за подкрепа на конюнктурата. Шефът на банката Джером Пауъл постоянно подчертава, че Федералният резерв ще продължи да подкрепя пазара на труда и икономиката „дотогава, докато е необходимо“ и „с всички налични средства“. Очакванията са, че през тази година брутният вътрешен продукт (БВП на САЩ ще нарасне с 6,5 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай