6 месеца гаранция от Moderna

Ефективността на защитата, която препаратът осигурява, е над 90 процента

6 месеца гаранция от Moderna | StandartNews.com

Американската фармацевтична компания Модерна (Moderna) обяви, че ваксината ѝ срещу COVID-19 предоставя силна защита срещу коронавируса и шест месеца след поставяне на втората доза.

Ефективността на защитата, която препаратът осигурява, е над 90 процента, а за предотвратяване на тежки случаи той е ефективен над 95 процента, информира агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Компанията посочва също така, че е започнала да тества нови версии на ваксината, насочени към обезпокоителния нов вариант на коронавируса, засечен за първи път в Южна Африка. Отчетени са случаи, регистрирани до 9 април, и с оценка на над 9000 случая.

Новите данни приближават Модерна към подаване на молба за пълно одобрение на ваксината в САЩ. След като такова бъде получено, компанията ще може да пласира ваксините пряко пред потребителите и да ги продава на частни лица и компании в САЩ.

В момента препаратът се прилага с разрешение за спешна употреба от Агенцията за контрол на храните и лекарствата за лица на 18 и повече години. Това разрешение може да бъде оттеглено във всеки един момент.

Ваксината на Модерна се използва в над 40 страни по света. Компанията уточни, че вече е доставила 132 милиона дози в световен мащаб, включително 117 милиона дози за САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай