56 млн. гласуват в Русия

Във всичките 85 региона на Русия за днес са насрочени избори на различни равнища

56 млн. гласуват в Русия | StandartNews.com

Във всичките 85 региона на Русия за днес са насрочени избори на различни равнища. Над 56 милиона граждани могат да упражнят правото си на глас, предаде БНР.

В днешния т.нар. единен ден на гласуване паралелно протичат 58 големи избирателни кампании. В различните региони се гласува за губернатори, регионални законодателни събрания, градски парламенти и кметове на населени места. В четири избирателни окръга изборите са за депутати в Държавната дума. В Москва предстои обновяване на състава на 45-местната градска Дума.

Предизборната кампания в столицата беше белязана от протести, сблъсъци с полицията и масови арести. Няколко участници в демонстрациите вече получиха ефективни присъди. Протестите започнаха, след като градската избирателна комисия отказа да регистрира за участие във вота почти всички независими кандидати с изключение на един. Аргументът на комисията беше, че в подписките в тяхна подкрепа има неверни данни.

По традиция, в изборите ще бъде включена системата за видеонаблюдение. Както по-рано съобщи държавният секретар - заместник-министър на цифровото развитие, телекомуникациите и средствата за масова информация Олег Пак - предвижда се да се осигури излъчване в повече от 9000 избирателни секции.
В днешния изборен ден ръководителят на Комисията по федерация Андрей Климов заяви, че има много случаи на намеса в предизборната кампания в Русия. Той посочи, че в това число се включват и призиви да не се гласува. Климов отбеляза, че руснаците „не се нуждаят от указания от Вашингтон, Брюксел, Лондон или отвсякъде другаде“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай