4 страни в Европа дали 3/4 от жертвите от вируса

Вече над 4,3 милиона са заразени с коронавирус по света

4 страни в Европа дали 3/4 от жертвите от вируса | StandartNews.com

Вече над 4,3 милиона са заразени с коронавирус по света, сочи последната равносметка на агенция Ройтерс.

Почти 3/4 от жертвите в Европа са във Великобритания, Италия, Испания и Франция. Старият континент обаче продължава предпазливо да разхлабва мерките.

Италианският премиер Джузепе Конте се обяви против двустранни туристически споразумения между отделни членки на Евросъюза като риск за Общия пазар.

Англия предпазливо започна разхлабване на ограниченията. Хората, които не могат да работят от вкъщи, са призовани да се върнат на работа. В останалата част от Великобритания мерките срещу коронавируса остават в сила.

"Забелязва се, че в други страни, където мерките се разхлабват, има нов ръст на заразените. Това е ясно предупреждение за нас да не действаме прибързано и безразсъдно", каза премиерът Борис Джонсън.

Испанските власти планират да оставят границите си затворени за почти всички пристигащи от чужбина до юли.

От събота Германия започва да вдига граничния контрол с амбицията свободното движение да се възобнови до средата на юни. Канцлерът Меркел предупреди сънародниците си да не поставят под риск постигнатото досега с безотговорно поведение. "Ще бъде депресиращо, ако трябва да се върнем към ограниченията, които искаме да оставим зад нас, защото искаме твърде много, твърде бързо", предупреди Меркел.

След месец Австрия ще отвори границите си с Германия, Швейцария и Лихтенщайн. "Що се отнася до други страни като Италия, ситуацията е много проблематична. Броят на заразените остава много висок, както е във Франция и Испания. Така че няма планове за скорошно отваряне на тези граници", категоричен бе Курц.

Франция запазва граничния контрол с Германия до 15-ти юни. Има известни облекчения за хора, които пътуват редовно.

Училищата в Италия остават затворени до септември. Полша отваря ресторанти и фризьорски салони на 18-ти май, но запазва стриктен граничен контрол до 12-ти юни.

Русия спря използването на машини за обдишване, собствено производство, след съмнения, че тази техника е предизвикала болничен пожар с пет жертви в Санкт Петербург.

Същият модел е изпратен и в Съединените щати. Сега и американският регулатор заяви, че страната няма да използва пратката, която на склад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай