27 септември - Ден на възпоменание на Република Азербайджан

Азербайджан защити своята териториална цялост и възстанови основните права на почти един милион разселени азербайджанци

27 септември - Ден на възпоменание на Република Азербайджан | StandartNews.com

На днешния ден, преди една година, въоръжените сили на Азербайджан предприеха ответни мерки, за да се противопоставят на поредната военна провокация на въоръжените сили на Армения. Тези мерки бяха предприети в рамките на правото на самозащита и имаха за цел да предотвратят още една военна агресия на Армения и да защитят сигурността на цивилното население. Това сложи началото на 44-дневната отечествена война. 

Тази война постави край на почти 30-годишната политика на агресия от страна на Армения. Азербайджан защити своята териториална цялост и възстанови основните права на почти един милион разселени азербайджанци. Само Азербайджан изпълни съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН от 1993 г.

Краят на окупацията на азербайджанските територии разкри пълния обхват на беззаконията извършвани от Армения в продължение на десетилетия. Това включва миниране в голям диапазон, умишлено унищожаване и присвояване на историческото, културно и религиозно наследство на Азербайджан; заграбване на природни ресурси; разрушаване на инфраструктура; както и други нарушения на международното право. Намерени бяха и доказателства за многобройни военни престъпления извършени от Армения. За да подведе под отговорност Армения за нарушенията на международното хуманитарно право и правата на човека, Азербайджан внесе жалби в Европейския съд по правата на човека и в Международния съд на ООН.

Азербайджанското правителство започна дейности за възстановяване и реконструкция на освободените територии, както и последователни стъпки за реинтеграцията на тези земи и осигуряване на безопасното и достойно завръщане на близо един милион разселени азербайджанци. Правителството предприема и всички необходими мерки за осигуряване на траен мир, сигурност и благополучие в региона в съответствие с Тристранната декларация от 10 ноември 2020 г. Азербайджан е готов да нормализира отношенията си с Армения въз основа на стриктното спазване на принципите на международното право и най-вече суверенитета, териториалната цялост и неприкосновеността на международните граници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай