232 млн. евро за борба с коронавируса

ЕК отпуска сумата за лабораторни изследвания и превенция

232 млн. евро за борба с коронавируса | StandartNews.com

232 милиона евро за мерки срещу разпространението на смъртоносния коронавирус отпуска Европейската комисия. Сумата ще бъде разпределена за лабораторни изследвания, за производство за лекарствени средства, за помощ за Китай, както и за връщането на европейски граждани от засегнатите райони, съобщи ЕК.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов иска общо решение на ЕС за коронавируса

Еврокомисарите по управлението на кризи Янез Ленарчич и по здравеопазването Стела Кириакидис призоваха днес ЕС да има единен отговор и да повиши усилията за противодействие на разпространението на вируса.

ВИЖ ОЩЕ: Съвет по сигурността за коронавируса

Ленарчич заяви, че би било много жалко, ако сложната обстановка се използва с политически цели. Той настоя всяка оценка на държавите от
ЕС за предприеманите мерки да почива на научни данни и да води до съразмерен отговор.

Ленарчич поясни, че всяка държава преценява сама какви мерки да предприеме, но призова за тясна и постоянна съгласуваност. Той не отрече възможността да се прибегне до затваряне на Шенгенското пространство, като поясни, че подобна мярка е част от готовността за действие в извънредна обстановка.

ВИЖ ОЩЕ: Китай за първи път отложи сесията на парламента

Еврокомисарят Кириакидис пък заяви, че утре международни експерти отиват в Италия.

Отпуснатите 232 милиона евро се разпределят така:

- 114 милиона евро ще бъдат в подкрепа на Световната здравна организация - за глобалния план за готовност и реакция. Част от това финансиране подлежи на одобрение от бюджетните органи на ЕС.

- 15 милиона евро са планирани да бъдат отпуснати в Африка, включително за Института Пастьор в Дакар, Сенегал, за подкрепа на мерки като бърза диагностика и епидемиологично наблюдение.

- 90 милиона евро за публично-частно партньорство с фармацевтичната промишленост за търсене на ваксина

- 10 милиона евро за изследователски проекти по епидемиология, диагностика, терапия и клиничен мениджмънт по отношение на ограничаването и превенцията.

- 3 милиона евро са по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС за полети за репатриране на граждани на ЕС от Ухан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай