200 000 знамена за президента Байдън

25 000 военни от Националната гвардия охраняват церемонията

200 000 знамена за президента Байдън | StandartNews.com

200 хил. американски знамена ще посрещнат след броени часове новия 46-и президент на САЩ Джо Байдън. Инаугурацията му започва към 17,30 ч. българско време.

Церемонията ще бъде по-различна отвсякога

Досега за встъпването в длъжност на нов президент във Вашингтон се събират стотици хиляди хора, а всички хотели и AirBnb квартири са запазени месеци преди това. Приблизително два милиона души бяха отишли в американската столица през 2009 г. за полагането на президентската клетва на Барак Обама.

Сега обаче - зарази пандемията от коронавирус и опасността от размирици, породена от организирания от привържениците на Доналд Тръмп щурм на Капитолия на 6 януари, тържествата ще са без публика. На нейно място ще са 200 000 национални флага.

Драконовски мерки за сигурност

25 000 военни от Националната гвардия охраняват церемонията. Те са разположени около Капитолия и в цял Вашингтон.
Центърът на Вашингтон е напълно блокиран, 13 спирки на метрото са затворени, а улиците са преградени с бетонни блокове и военни автомобили. Висока ограда препречва пътя на пешеходците към Капитолия. Засилени са проверките в другите големи американски градове, както и по летищата.

Без традиционния чай

На церемонията няма да присъства Доналд Тръмп. С това той прекъсва една дълголетна традиция. Обикновено денят на президентската клетва започва с църковна служба, а после следва пиене на чай, съвместно с досегашната президентска двойка. Тази среща също отпада през тази година. Тръмп напуска Вашингтон днес преди обяд.

Светът в очакване на първата реч

Целият свят е притихнал в очакване на първата реч на Джо Байдън, след клетвата му. Традицията й, положена от президента Роналд Рейгън през 1981 г., ще бъде спазена.

Байдън и вицепрезидента Камала Харис ще се закълнат на стълбите пред Капитолия на САЩ, с изглед към Вашингтонският монумент. Около 200 души ще седят на сцената с тях при строги правила за спазване на дистанция. Всички присъстващи също така ще бъдат тествани предварително за коронавирус.

В речта си Байдън ще изложи приоритетите на мандата си.

Остава и церемонията по тържествения парад, в който новият държавен глава ще инспектира армията. Зрителите ще гледат събитието онлайн. След това Байдън и Харис ще бъдат изпроводени до Белия дом от военен кордон и военен оркестър.

Лейди Гага пее химна

Президентското парти под мотото „America United" (Обединена Америка) все пак няма да мине без големи имена и звезди на шоу-бизнеса. Лейди Гага ще изпее американския национален химн, а телевизионната гала, ръководена от актьора Том Ханкс ще отрази единството и многообразието на американската нация. Ще участват и звезди като Дженифър Лопес, Деми Ловато, Джон Бон Джоуви и Джъстин Тимбърлейк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай