20 неща, които не знаем за рождения ден на САЩ

Основният автор на Декларацията за независимостта Томас Джеферсън умира на 4 юли - 50 години след подписването на документа

20 неща, които не знаем за рождения ден на САЩ | StandartNews.com
Основният автор на Декларацията за независимостта Томас Джеферсън умира на 4 юли - 50 години след подписването на документа

Ние считаме тези истини за видни от само себе си - че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждаеми права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие... Така започва смайващият по своята дързост текст, под който се подписват 51 от делегатите на Вторият континентален конгрес във Филаделфия, щата Пенсилвания. Той обявява, че тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от Британската империя, а са „свободни и независими щати“. На 4 юли 1776 г. документът е приет от конгреса и е наречен Декларация за независимост на САЩ. Днес Съединете щати празнуват своя 243-и рожден ден.

Какво не знаем за документа, който променя историята на света и за държавата, която от тогава до днес е световен лидер?


1. Вирджиния прави първата крачка към независимостта, като гласува да се създаде комитет, представляващ колониите. Първият Континентален конгрес заседава през септември 1774 г. На него е съставен списък на оплакванията от короната, който се превръща в първия подготвен документ, довел по-късно до официалното разделяне на колониите от Англия.

2. Първият подпис под Декларацията за независимостта е на Джон Ханкок, президентът на втория Континентален конгрес. Дълъг е цели 13 сантиметра.

3. Основен автор на Декларацията е Томас Джеферсън.

4.Историците водят спор кога точно е подписана Декларацията. Томас Джеферсън, Джон Адамс и Бенджамин Франклин пишат, че са сложили подписите си на 4 юли 1776 г. Въпреки това мнозина изследователи твърдят, че оригиналният документът е разписан месец по-късно - на 2 август.

5. На 19 юли Конгресът нарежда да бъде изготвено специално ръчно написано копие на Декларацията, което да бъде подписано от всички делегати. Това става на 2 август, а делегатите – 56, слагат парафите си в географски ред от север на юг.

6. Смята се, че черновата на Декларацията за независимост е написана върху конопената хартия, която е основен хартиен материал в Европа по онова време. Оригиналът обаче е на пергамент, който е направен от животинска кожа.

7. Оригиналното ръчно написано копие на Декларацията се пази в Националния архив на САЩ и е най-охраняването национално съкровище.

8. Томас Джеферсън и Джон Адамс умират в един и същи ден - 4 юли, точно на 50-тата годишнина от подписването на Декларацията. Двамата са вторият и третият президент на САЩ след Джордж Вашингтон.

9. Един от Бащите на нацията - Бенджамин Франклин, е главният говорител на британските колонии в споровете с Короната. Осигурява помощта на Франция за революцията. Той е учен, дипломат, издател и изобретател. Сред изобретенията му са затворената фурна, медицинският катетър, гръмоотводът, плавниците и бифокалните очила. Първото правило за успех на Франклин е: Въздържание - Не яж до пресищане, не пий до замайване.

10. Декларация за независимост представлява предателство спрямо короната и има опасност хората, които са я подписали, да бъдат екзекутирани за държавна измяна.

11. Между 150 и 200 копия на Декларацията са отпечатани в нощта на 4 срещу 5 юли в печатницата на Джон Дънлап. Първото официално обществено четене на документа е на 8 юли в Залата на независимостта във Филаделфия.

12. 25 бройки от първите отпечатани копия на Декларацията се пазят до днес.

13. Лондон научава за случилото се чак на 10 август.

14. На 9 юли Декларацията е прочетена на войниците на ген. Джордж Вашингтон в Ню Йорк, докато британските сили са недалеч. Конната статуя на крал Джордж III в Ню Йорк е съборена и оловото е използвано за леене на куршуми

15. Веднага след като прочита декларацията младият френски благородник и обещаващ офицер маркиз дьо Лафайет, подава оставка от представителния полк, в който служи, екипира се за своя сметка и отплава за Америка, където се записва доброволец в армията на Джордж Вашингтон.

16. След Френската революция, маркиз дьо Лафайет предлага първия проект на френската Декларация за правата на човека и гражданина - аналог на американската, приета през 1780 г. в Масачузетс.

17. 7 милиона златни франка в помощ на американците събира писателят Бомарше. 1 милион от тях са негови лични пари - колосална за времето си сума.

18. Най-известната версия на декларацията, копие на подписания ръкописен документ, е изложена на показ в Държавните архиви във Вашингтон. Пред нея винаги има караул.

19. През 1776 г. в  Съединените американски щати са живеели 2,5 милиона души. Днес те са 314 милиона.

20. Въпреки че английският е най-разпространеният език в САЩ, страната няма официален национален език. Вторият най-популярен език е испанският, а третият – китайският.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай