151 ще лежат доживот за опита за преврат в Турция

По време на опита за преврат загинаха 251 души и около 2200 бяха ранени

151 ще лежат доживот за опита за преврат в Турция | StandartNews.com

Турски съд даде днес доживотни присъди на 151 души по едно от мега делата за опита за преврат на 15 юли 2016 г. Сред подсъдими на процеса в Анкара бяха основните ръководители на пуча, предаде БНР.

Сутринта в затвора в Синджан край Анкара първи чуха присъдите си 17 ръководители на метежа. Всеки от тях получи по 141 утежнени доживотни присъди. Сред осъдените са Али Язъджъ - бивш главен военен съветник на турския президент Реджеп Ердоган и бившият командир на турските военновъздушни сили ген. Акън Йозтюрк. Той ръководеше и т.нар. Съвет Мир в страната, който в нощта на преврата оповести, че поема контрол над страната.

По-късно бяха произнесени и другите присъди – 23 души получиха доживотен затвор, други 128 – различен брой утежнени доживотни присъди, които се изтърпяват при по-строг режим.

Подсъдимите бяха признати за виновни по обвинения в опит за промяна на конституционния ред, убийството на загиналите по време на метежа и други престъпления.

По процеса са подсъдими общо 224 души. 176 от тях очакваха решението на съда за затвора, 35 бяха освободени под съдебен контрол, а 13 души, включително проповедникът Фетхуллах Гюлен, който живее в Съединените щати, са съдени задочно.

По време на опита за преврат загинаха 251 души и около 2200 бяха ранени. В тази бройка не се включват загиналите превратаджии, данни за чиито брой не се съобщават.

Турската законодателна система позволява присъждането по на една доживотна присъда за всяко отделно деяние и накрая се сумира общият им брой. Турция отмени смъртното наказание преди да започне преговори за членство в ЕС и оттогава най-тежкото наказание в страната е утежнената доживотна присъда.

По данни на турското министерство на правосъдието до момента са завършили 261 от около 290 процеса, свързани с опита за преврат. По тях са били осъдени общо над 3200 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай