100 килограмова монета се издирва вече 3г.

Монетата с приблизителна стойност 3,75 милиона евро

100 килограмова монета се издирва вече 3г. | StandartNews.com

Берлинската полиция нахлу в десетки домове и бижутерийни магазини по подозрение, че може да са свързани с кражбата на масивна 100-килограмова канадска златна монета - парче по парче -, открадната от музей в германската столица.

Монетата с приблизителна стойност 3,75 милиона евро (4,45 милиона щатски долара) е открадната от музея Боде в Берлин през 2017 г. и все още не е възстановена. Сутрешните набези бяха фокусирани върху осем заподозрени на възраст между 14 и 51 години от различни националности, съобщи полицията.

Преди три години крадците откраднаха гигантска златна монета на стойност 3,75 милиона евро , наречена „Голям кленов лист“, която така и не беше открита. По време на операциите си в сряда полицията е иззела фалшиви монети, инструменти за фалшифициране и петцифрена сума пари, съобщават от полицията и прокуратурата в Берлин.

Полицията все още оценява доказателствата, но тези, срещу които бяха извършени акциите, са заподозрени в участие в получаване за търговски цели на откраднати стоки и фалшифициране.

Не са извършени арести. Осемте заподозрени, на възраст между 14 и 51 години и с различни националности, са заподозрени, че са си набавяли откраднато злато, за да го претопяват и използват за производство на фалшиви колекционерски златни монети. След това тези монети са били продадени чрез бижутерийни магазини, управлявани от членове на групата в районите на Берлин Нойкьолн и Райникендорф.

Около 120 полицейски служители са участвали в набезите срещу 14-те имота.

През февруари 2020 г. трима обвиняеми бяха осъдени на по няколко години затвор за кражбата на 100-килограмовия „Голям кленов лист”. По-рано разследващ заяви пред телевизия „Шпигел”: “Шансовете са 50-50, че все пак ще намерим останки от златната монета.”

Последните претърсвания дойдоха два дни след ареста на ключов заподозрян в ограбване на музей в Дрезден миналата година. Този заподозрян е от същата престъпна група, свързано с кражбата на гигантската златна монета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай