Меркел шепне на Макрон да пусне С. Македония в ЕС

Франция иска да предложи различна методология за приемане на нови членки в ЕС

Меркел шепне на Макрон да пусне С. Македония в ЕС | StandartNews.com

Несигурност, но и оптимизъм бележат последните дни преди срещата на министрите на европейските страни в Люксембург, когато ще се вземе решение за датата за преговори за приемането на Северна Македония и Албания в Европейския съюз, пише скопското издание “Независен”, цитирано от Агенция Фокус.

Франция заяви, че иска да предложи различна методология за приемане на нови членки в Европейския съюз, което може да забави отново решението за започване на преговори със Скопие и Тирана.

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон предстои да се срещнат, което дипломатите разглеждат като последният шанс Париж да бъде убеден да промени становището си и да не блокира започването на преговорите.

„Надяваме се Париж още веднъж да обмисли своята позиция и да не допусне да бъде изолиран от Европа по вътрешнополитически причини“, заяви европейски дипломат.

Според него всеки, който сега блокира процеса за присъединяване, след това ще бъде отговорен при евентуално дестабилизиране на целия регион на Западните Балкани.

Германското правителство е на мнение, че Северна Македония и Албания са изпълнили всички изисквания, които са им били поставени от Европейската Комисия. Според германските медии, блокадата на Скопие и Тирана ще бъде особено горчива за Македония, която се съгласи да смени името си в името на евроинтеграцията.

Германия не е единствената, която не е съгласна с френския ход, според германските медии и много други страни-членки на ЕС споделят това мнение.

На 14 октомври ще бъде свикано заседание на Комитета на постоянните представители на Европейския съвет, който ще се опита да постигне консенсус по общи въпроси, които ще бъдат обсъдени на заседанието му на следващия ден.

Подкрепата си за евроинтеграцията на Северна Македония, Албания и Западните Балкани изрази и председателят на австрийския парламент, Волфганг Соботка, според когото всеки, който блокира началото на преговорите с двете страни заплашва европейския курс на региона и ощетява доверието в ЕС.

„Кандидатите за членство, Северна Македония и Албания постигнаха значителен напредък през последните години по пътя към правно, политическо и икономическо сближаване с ЕС. Северна Македония приключи спора за името с Гърция и това даде важен принос за помирението между страните и е пример за целия регион. По-нататъшното забавяне на началото на преговорите би било напълно погрешен сигнал“, заяви Соботка в свое изявление. Според него страните са изпълнили най-важните критерии за започване на преговори.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев неведнъж е казвал, че страната заслужава решение да започне преговори с ЕС и очаква, че Брюксел ще изпълни обещанието си.

„Убеден съм, че Европейският съвет на 17 и 18 октомври ще вземе дългоочакваното решение да започне преговори със страната. Ние не очакваме от 18 октомври да станем пълноправен член на ЕС. Ние сме наясно, че това е път, процес, който трябва да преминем“, заяви Заев по-рано.

Според него дебатът за реформите в ЕС е логичен, Съюзът трябва да се променя и да оцелява като световен лидер в ценностите на демокрацията и конкурентоспособността, но това може да се случи, според Заев, паралелно с процеса на разширяване. Той призова европейските лидери да изпълнят обещанието си, защото Македония го е заслужила.

Той не очаква България да създаде проблеми на срещата на върха на ЕС и е уверен, че тя ще бъде една от страните, които ще гласуват за започването на преговорите със Скопие.

Министърът на отбраната Радмила Шекеринска по време на конференция на тема „Перспективи и предизвикателства на Югоизточна Европа“ в Хърватия, отбеляза, че страната е постигнала резултати по отношение на политическата стабилност, свободата на медиите и постигането на някои от стратегическите цели на страната, като членството в НАТО, което Скопие очаква до края на годината.

Според нея, ако следващата седмица не бъде взето положително решение за Северна Македония, прогресивните сили, готови за смели компромиси ще почувстват липса на интерес от страна на Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай