Защо Мальовица е старият нов ски хит?

Една идея за всички, които не харесват навалицата в големите ски курорти, е разходката до Мальовица

Защо Мальовица е старият нов ски хит? | StandartNews.com

Защо това място се очертава като потенциален ски хит? От година курортът е с нов наемател, който е решен да му върне старата слава. Централната планинска школа бе напълно ремонтирана, едноименният хотел също е изцяло обновен и има нов спа център, ски съоръженията също са обновени. Има 2 ски пътеки с най-съвременна утъпкваща механизация. Изненадата през новия сезон е и изцяло новото осветление, което позволява безопасни и комфортни ски спускания под звездите.

Преди година дясната ръка на патриарх Неофит митрополит Антоний освети нов параклис на името на светеца на България и нейн небесен покровител Св. Иван Рилски.

Тази приказна земя се намира на около час път от Столицата, не далеч от Самоков и Дупница.

Пистите на Мальовица не са толкова стръмни, а хората са по-малко в сравнение с другите курорти, за това са подходящи не само за напреднали, а и за начинаещи.

От години Централната планинска школа, която е известна с квалифицираните си ски учители, е едно от най-добрите места да се научите да карате ски в България. Там се предлага и ски гардероб, където можете да вземете под наем цялостна ски екипировка.

Напредналите скиори ще останат приятно изненадани от добрата поддръжка на пистите.

За любителите на разходките в планината, горещо препоръчваме едночасов преход до хижа Мальовица, от която се открива една от най-красивите гледки към едноименния връх. Можете да направите прехода и качени на ски, както е модерно в момента в алпийските държави.

Преходът от хижата до връх Мальовица отнема около 3 часа. Препоръчваме Ви да се снабдите със снегоходки, с които изкачването ще Ви бъде много по-лесно. От връх Мальовица започва историята на българския планински туризъм. Разбира се, зимното преминаване на маршрута изисква топли дрехи и добра подготовка. По пътя към върха се открива 360-градусова панорама със сгушения в гората Рилски манастир, която ще Ви спре дъха.

През Мальовица минава пътят за свещеното за бялото братство приказно място Седемте рилски езера, а оттам и до Рилския манастир - маршрути, които изискват по-сериозна подготовка.

Който и от маршрутите да изберете след хижа Мальовица, винаги трябва да имате предвид, че планината през зимата е непредвидима и изисква добра подготовка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай