Станимира Петров взе за трети път Купа "Странджа"

Българката бе безапелационна в кат. до 57 кг

Станимира Петров взе за трети път Купа "Странджа" | StandartNews.com

Световната и двукратна европейска шампионка Станимира Петрова спечели финала в категория до 57 кг при жените в юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир в Европа – “Странджа” – пред пълните трибуни на столичната зала “София”.

Българката надделя в последната битка срещу румънката Лакрамиоара Перижок с единодушно съдийско решение – 5-0 гласа (30-27, 29-28, 29-28, 29-28, 29-28). След края на двубоя си Петрова бе определена напълно заслужено за трети път в кариерата си за носителка на купа “Странджа”, а първа нейна подгласничка стана представителката на Бразилия Беатрис Ферейра, докато втора – рускинята Елмира Азизова.

В първия рунд Станимира се стремеше да контролира двубоя и да стъпва напред, за да притиска опонентката си, като бе по-агресивната от двете и по-често пробваше комбинации, завършващи с дясно кроше. В редките случаи, когато изчакваше хода на румънката, Петрова контрираше с ляво кроше, както правеше във всичките си срещи на турнира.

Дясната ръка на Перижок не можеше да намери целта, благодарение на доброто движение по ринга на Станимира, която заигра на контраатака във втория рунд. Въпреки това именно тя пласираше по-отчетливите попадения в частта, макар че и румънката можеше да се похвали с комбинация от крошета в целта. В третия рунд Перижок се стремеше първа да влиза в размените, а Станимира разчиташе на ескиважи и със свален гард дебнеше за контриращата лява ръка. В крайна сметка съдиите отчетоха превъзходството ѝ и тя бе провъзгласена за победителка.

В първия си двубой в зала “София” Петрова надви с единодушно съдийско решение представителката на Сомалия Рамила Али, а на полуфиналите се разправи също толкова категорично с бившата световна шампионка за девойки от Италия Ирма Теста.

Станимира Петрова е от Асеновград, започва да тренира таекуондо още 8-годишна и за 15 години в този боен спорт постига много успехи на национални и международни първенства. Чак през 2012-а, когато е приета да учи в НСА, започва да се занимава допълнително в бокс и разкрива страхотния си талант. През 2014-а тя печели световната титла в категория до 54 кг в Джеджу, Южна Корея, а през 2016-а в София грабва и европейската корона. Втората си европейска титла Петрова печели отново в нашата столица през юни 2018-а, а на осминафиналите на СП в Индия ноември миналата година тя загуби с 2:3 съдийски гласа от представителката на домакините Соня и остана крайно недоволна от решението.

През 2015 и 2016 година Петрова спечели купа “Странджа” след триумфа си в категория до 51 кг, а иначе грабна златото в турнира и при 57-килограмовите миналата година. През 2017-а Петрова остана първа подгласничка за трофея.

Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир “Странджа” се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала “София”. Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай