След като изпуснахме Европейското, имаме ли шанс за Световното?

Националният отбор загуби своя мач на годината, като отстъпи с 1:3 от Унгария

След като изпуснахме Европейското, имаме ли шанс за Световното? | StandartNews.com

Националният отбор загуби своя мач на годината, като отстъпи с 1:3 от Унгария в полуфиналния плейоф за участие на Европейското първенство. Безславно поражение за българските футболисти, които дори имаха възможността да играят пред малобройна публика на стадион “Васил Левски”, но не се възползваха от домакинското предимство и закономерно отстъпиха на маджарите. Някои положителни моменти в играта не могат да засенчат очевидното – просто “лъвовете” нямат място на този етап сред 24-те най-добри отбора на континента.

И така, след провалените евроквалификации какво да очакваме от следващите – световните? Нямаме особени поводи за оптимизъм, твърдят футболните анализатори от betindex.net, като правят такива заключения както на базата на представянето на националите през тази есен, така и на жребия, който ни очаква. Кои ще бъдат съперниците на България в пресявките за Мондиал 2022, ще разберем през декември, но отсега е ясно, че задачата на футболистите ни ще бъде изключително тежка.

Трудно ни е да бъдем равностойни дори на средняците в Европа

Това е нелицеприятното заключение след мачовете на националите през септември и октомври – не само плейофа с Унгария, но и двубоите от Лигата на нациите. Като изключим донякъде двубоя с Ирландия, в който нашите изпуснаха трите точки в добавеното време, във всички останали срещи селекцията на Георги Дерменджиев отстъпваше игрово на противника. Да, включително и в двубоя с маджарите, въпреки че се създаде впечатлението, че атакуваме повече и владеем инициативата. В тази среща обаче се видя точно това, че дори и когато националите ни играят близо до максимума, за един средняк като Унгария не представлява проблем да отблъсне опасностите и да използва две-три грешки в защита, за да вземе своето.

За тим от средно ниво приемаме и Финландия, въпреки че северната страна определено има по-изявени индивидуалности от нашите в момента. И все пак поведението на т.нар. “лъвове” в Хелзинки не е далеч от това да бъде окачествено като отчайващо. Вероятно и мотивацията е спаднала след загубата от Унгария, а за слабата игра допринесоха и многото промени в състава, направени от Дерменджиев. Но се видя още веднъж, че трудно се противопоставяме дори на съперници, които доскоро смятахме, че са от “нашата черга”. А какво остава за по-силните?

Мираж ли е второ място в квалификационна група за Мондиала?

Форматът на пресявките в зона УЕФА за Световното първенство в Катар прави задачата на България почти невъзможна. Европа ще излъчи само 13 отбора от всички 32, независимо, че последните 4 световни шампиона са представители на Стария континент. Това прави битката в квалификациите особено ожесточена. В зона УЕФА отборите ще бъдат разпределени в 10 групи от по 5 или 6 отбора. Директно се класират само победителите – не можем да си представим, че нашите момчета, колкото и да ни се иска, ще бъдат в тази категория. Борбата за останалите 3 квоти наподобява плейофите за Евро 2020, базирани на класирането в Лигата на нациите. В баражите за Мондиала в Катар през март 2022 г. ще участват класиралите се на второ място в основните квалификации тимове. Към тях се добавят и два от победителите в групите на текущото издание на Лигата на нациите, които не са успели да се класират на едно от първите две места в своята група в пресявките. Образуват се три потока от по 4 отбора, като отново се играят полуфинали и финал, победителят в който печели виза за Катар.

Вече е ясно, че България няма как да спечели своята група в Лигата на нациите. Тогава остава да преследваме второто място в квалификационния турнир. Само че там ни очакват кошмарни варианти. Разпределението по урни преди жребия се прави на базата на ранглистата на ФИФА. А със своето 60-то място от септември тази година националният ни тим отива в четвърта урна. Малко е вероятно дори и при две победи през ноември да влезем в първите 30 в класацията на членките на УЕФА. Това означава, че може да се изправим срещу тежък фаворит, срещу който почти нямаме шанс (освен ако не е Швейцария или Дания, но и срещу тях ще бъде много трудно), освен това срещу по-силен от нас тим от втора урна, а и от трета не е изключено да бъде утежнена задачата.

Но все пак нищо не е решено, преди да започне битката на терена. Остава да се надяваме, че до началото на квалификациите през март 2021 г. националният отбор ще се преобрази и ще ни представи значително подобрена версия в сравнение с тази есен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай