Рафа за Ноле: Никой не е по-голям от тениса

Надал коментира драмата с Джокович

Рафа за Ноле: Никой не е по-голям от тениса | StandartNews.com

Носителят на 20 титли от Големия шлем в тениса Рафаел Надал даде емоционална пресконференция, на която проговори за битката си с коронавируса, своето участие в Australian Open и за драмата с Новак Джокович.

Рафа заяви, че според него Australian Open ще бъде много интересен турнир независимо дали Новак Джокович участва или не. На пресконференцията преди Australian Open испанецът сподели на какво ниво се намира по отношение на физическата си подготовка и разкри каква е основната му цел за надпреварата в Мелбърн, предаде tenniskafe.com.

„Надявам се да изиграя добър турнир. Много съм щастлив да бъда отново да Австралия. Завръщането в тура бе основната цел пред мен през последните месеци. Вече изиграх един подгряващ турнир, а освен това тренирам добре. Както казах след турнира в Мелбърн, пристигнах тук с целта да се представя възможно най-добре. Ще се постарая да спечеля всеки мач и да подобрявам формата си всеки ден. Много съм развълнуван, че отново съм в тура и за пореден път ще играя на Australian Open“ – каза световният №6.

На въпроса как се чувства физически преди Откритото първенство на Австралия, испанецът отговори: „Преди няколко седмици боледувах от Covid-19 и бях много зле. През първата седмица не се чувствах никак добре, но най-тежкият период определено бяха първите четири дни. След това постепенно започнах да се подобрявам. Не знам дали болестта ще има по-трайни последствия върху тялото ми. Като цяло обаче в момента съм щастлив и се чувствам добре. Ако преди месец ме бяхте попитали дали ще играя в Австралия, почти сигурно щях да отговоря „Не“. Чудесно е, че отново тренирам пълноценно и се наслаждавам на живота на професионален тенисист“.

Надал бе попитан и дали смята, че в момента притежава необходимата енергия да изиграе петсетов мач, ако се наложи. „Ще видим какво ще се случи. Не съм играл мач от формат „три от пет“ от Ролан Гарос. Изиграх само няколко мача за последните шест месеца, което определено не е достатъчно, за да направя някакви генерални изводи. Както казах, ще продължа да тренирам усърдно и да се опитвам да се подобрявам всеки ден. През последните седмици тренирах с няколко играчи от тура и се справих доста добре. Ще видим какво ще стане на Australian Open. Всяка победа е много важна за самочувствието ми“.

Носителят на 20 титли от Големия шлем коментира и сагата около Новак Джокович, чието участие на Откритото първенство на Австралия все още не е сигурно. „Няма никакво съмнение, че Новак е един от най-великите в историята, но нито един играч не е по-важен от турнир. Играчите идват и си отиват, но тенисът продължава. Никой не е по-долям от спорта, независимо дали става въпрос за мен, Новак, Роджър, Борг, Сампрас или който и да е друг. Australian Open е по-важен от който и да е отделен играч. Турнирът ще бъде страхотно събитие независимо дали Джокович играе или не. Това е моето мнение“ – заяви Надал.

Рекордьорът по титли от Ролан Гарос бе попитан дали според него случващото се в момента ще опетни наследството на Джокович.

„Не знам дали това ще окаже някакво влияние. До известна степен зависи от него. С Новак винаги сме били в отлични отношения и му желая всичко най-добро. И двамата сме направили много не само на корта, но и извън него с нашите фондации. След това, което се случи през последните дни обаче ще има много въпроси, на които той ще трябва да отговори възможно най-скоро. Всеки от нас избира своя собствен път. Уважавам Новак както като спортист, така и като човек. Не съм съгласен с много от нещата, които той направи през последните седмици, но въпреки това изпитвам добри чувства към него и не му желая злото“ – завърши шампионът на Australian Open за 2009 г.

В първия кръг от „мейджър“ турнира в Мелбърн Надал ще се изправи срещу световния №66 Маркос Гирон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай