Приключва ли с футбола звездата на Дания?

Сърдечни проблеми спъват кариерата на Кристиан Ериксен

Приключва ли с футбола звездата на Дания? | StandartNews.com

Какво ще стане със звездата на Дания Кристиан Ериксен, който колабира вчера на терена и как отсъствието му ще се отрази на отбора? Това е въпросът, който вълнува не само страната, но и целия свят.

Голяма е вероятността Ериксен да не играе повече футбол. Халфът колабира в края на първото полувреме на мача от UEFA EURO 2020 между Дания и Финландия (0:1) в събота, съобщава Gong.bg.

29-годишният футболист се свлече на терена, а според различни информации сърцето на Ериксен е спряло за цели пет минути, преди лекарите да го върнат към живот. Звездата на „червения динамит“ бе изнесен на носилка и откаран в болница. Състоянието му беше стабилизирано, като в болницата вече е бил и контактен.

По-рано от датската футболна федерация излязоха с информация, че Ериксен продължава да се подобрява, но засега остава под болнично наблюдение. 

„Тази сутрин говорихме с Кристиан Ериксен, който изпрати поздрави на своите съотборници. Неговото състояние е стабилно и той продължава да бъде хоспитализиран за по-нататъшни изследвания. Отборът и щабът получиха помощ заради кризисната ситуация и ще продължат да се подкрепят взаимно след вчерашния инцидент. Бихме искали да благодарим на всички за сърдечните пожелания към Кристиан Ериксен от фенове, играчи, кралските семейства на Дания и Англия, международни асоциации, клубове и т.н. Окуражаваме всички да пращат пожеланията си до Датската футболна федерация, където ще се уверим те да бъдат предадени на Кристиан и неговото семейство“, се казва в изявлението на футболната федерация, цитирано от Gong.bg.

 

29-годишният футболист на Интер обаче почти сигурно повече няма да може да играе за „нерадзурите“, с който стана шампион през изминалия сезон, както и в друг италиански клуб. Такива са законите на Апенините. Според д-р Скот Мъри, един от водещите кардиолози във Великобритания, Италия е сред най-добрите държави в сърдечната грижа.

„Това може би е краят на кариерата му. Италианците не позволяват на хора със сериозни сърдечни проблеми да взимат участие в каквито и да е спортове. Такъв е законът там. От дълго време политиката им е такава. По този начин са свалили смъртните случаи поради сърдечни проблеми в спорта от над три до под един процент“, заяви д-р Мъри пред „Daily Mail“.

По-рано лекарят на националния тим на Дания - Мортен Бьоесен също коментира инцидента. Той бе сред хората, които оказаха първа помощ на колабиралия Кристиан Ериксен по време на мача срещу Финландия на стадион „Паркен“ в Копенхаген.

"Аз самият не го видях как пада, но ни извикаха моментално. Когато отидох, вече беше в безсъзнание. Когато стигнах до него, той беше на една страна. Дишаше и усещах пулса му, но внезапно това се промени. Започнахме да му правим сърдечен  масаж, за да му окажем кардио-пулмонарна първа помощ", каза медикът.

"Но помощта дойде наистина много бързо от медицинския екип и останалата част от персонала, хората от линейката. И с тяхното сътрудничество направихме това, което трябваше да направим. Успяхме да върнем Кристиан. Той говори с мен, преди да бъде откаран в болницата за повече анализи. Аз лично бях малко по-спокоен, когато го качихме на носилката", сподели още д-р Бьоесен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай