Медведев, който гради спортни империи и  дава пасове в хокея  

Новият президент на "Зенит" е дясната ръка на Путин в спорта и негов неизменен партньор в отбора за ветерани,

Медведев, който гради спортни империи и  дава пасове в хокея   | StandartNews.com

Дясната ръка на Путин в спорта и негов неизменен съотборник в хокея за ветерани, където дава пасовете за всяка втора шайба, забита от руския президент. Това е ролята на Александър Медведев, който стана президент на футболния клуб Зенит, а миналата седмица напусна ръководството на „Газпром” заедно с другия зам.-председател Всеволод Черепанов.   

Мнозина видяха в рокадата елегантен начин за пенсиониране, но това едва ли важи за 63-годишния Медведев, който има осанка на богатир и все още кипи от енергия. 

Макар да е роден в градче край далечния Сахалинск той минава за човек от питерския приятелски кръг на Путин.
Двамата се познават от 90-те години на миналия век, когато дипломираният икономист Александър работи в компанията IMAG заедно с бившия банкер Андрей Акимов. Фирмата консултира кмета на Санкт Петербург Собчак,  чийто заместник е Путин. 

Неговият възход изстрелва нагоре и приятелите му. През август 2002 г. Медведев оглавява „Газпром експорт”,  а  Акимов – „Газпромбанк”.

Александър обича да работи с размах, изпипва бавно, но прецизно всичко, държи на лукса и не пести хайвера. Това е един от коментарите за Медведев, когато се захваща с най-успешния му проект досега – Континенталната хокейна лига. Целта е в Русия да бъде повторен моделът на задокеанската Национална хокейна лига, в която при пълни огромни зали играят най-добрите американски и канадски отбори, заработвайки баснословни суми.

Начело на КХЛ от 2008 до 2014 г., Медведев успя да привлече към лигата не само най-добрите тимове от бившия СССР, но и клубове от Чехия, Словакия, Финландия, Хърватия и даже Китай. В Русия са построени много нови и модерни зали, трансферирани са скъпи играчи, а като зрелищност и бизнес лигата започва да напомня на НХЛ. В момента Медведев участва в ръководството на хокейния тим СКА, който е най-големият гранд в КХЛ. 

Другото спортно начинание на Медведев е женският тенис турнир в Санкт Петербург, където той като главен мениджър докара звезди като Мария Шарапова и Серина Уйлямс. За участничките са представени супер условия и глезотии, които няма и на състезанията от Големия шлем. Звездите се радват на специални подаръци като уникалната кожена шуба за Серина. 

Като поема футболния клуб край Нева Медведев се захваща с едно от най-големите предизвикателства, защото Зенит е любимото дете на гиганта „Газпром”. 

„При цялата специфика на всеки спорт има общи принципи и правила за управление на един клуб. С моя опит от работата в КХЛ и СКА мисля, че ще се справя и в Зенит”, уверено заяви Медведев. И веднага обяви, че шампионската титла е най-малката цел пред „синьо-белите”. Още този сезон ще се гони победа в Лига Европа, а догодина ще се търси пробив и в Шампионската лига.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай