Скатов - алпинистът, който вдъхновяваше

Българският алпинист и веган загина нелепо под К2

Скатов - алпинистът, който вдъхновяваше | StandartNews.com

Д-р Атанас Скатов загина нелепо днес под втория по височина връх в света К2 (8611 м). На слизане от лагер 3 след неуспешна атака на върха въжето, което е използвал се къса и той пада фатално. Часове по-късно тялото му бе открито от спасителен екип на пакистанската армия, който използва хеликоптер, за да стигне до българският алпинист.

Кой е Атанас Скатов

Д-р Атанас Скатов е височинен алпинист, мотивационен лектор, продуцент на филми и автор на книги, свързани с неговите експедиции. По професия е агроном по растителна защита. За по-малко от 7 години успява да изкачи 10+1 върха с височина над 8000 метра (Еверест два пъти по различни маршрути) и да стане първият българин успял да изкачи Седемте континентални първенци (Seven Summits). Всичко това той постига само на растителен хранителен режим, без да е имал професионален опит във височинния алпинизъм и без да е спортувал до 2012 година.

За последните 7 години, Атанас Скатов участва в 20 експедиции по света като успешно изкачва 17 върха. Това е не само национално, но и световно постижение, дори и без да се вземе предвид режима му на хранене. Освен алпинист, Атанас Скатов е и мотивационен лектор, като изнася над 300 лекции и семинари свързани с личностното развитие и силата на човешкия дух, както в страната, така и в чужбина. Атанас Скатов пише книги, които се радват на всеобща популярност, като търсенето наложи да бъде издаден нов тираж от първата му книга. До момента вече шест негови книги са на пазара. 

Това е трети трагичен случай с български алпинист в последните години. През май 2018 г. Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма и тялото му не беше открито от спасителните екипи, а година по-късно Иван Томов загина на Лхотце.

Още по темата: Откриха тялото на Скатов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай