Гришо с блестяща победа номер 100 в Мастърс надпревари

Българинът отива на полуфинал

Гришо с блестяща победа номер 100 в Мастърс надпревари | StandartNews.com

Григор Димитров продължава с изключителното си представяне на Мастърса в Индиън Уелс и вече е на полуфинал!

Българинът спечели епохален сблъсък със световния №12 Хуберт Хуркач след 3:6, 6:4, 7:6(2) в мач, който продължи два часа и 40 минути.

Най-добрият ни тенисист бе максимално затруднен от силните сервиси на 196-сантиметровия поляк, но с фамозна игра в дългите разигравания обърна нещата. Хуркач обаче далеч не разчиташе само на страхотния си начален удар.

Като цяло качеството на тениса и от двамата беше на най-добро ниво, но българинът показа здрави нерви в решаващия тайбрек, пише dir.bg.

Победата го праща на първи Мастърс полуфинал от 2019-а, когато игра срещу Новак Джокович в Париж. Сега съперникът ще е далеч по-скромен поне на теория - англичанинът Камерън Нори, който се разправи с Диего Шварцман след 6:0, 6:2.

Освен всичко победата бе юбилейна за българина, като е негова №100 в Мастърс надпревари.

Хуркач взе първия гейм, като в него единственото дълго разиграване отиде на сметката на нашата първа ракета. Григор отвърна със скоростен гейм на нула за 1:1. Ситуацията се повтори в следващите два гейма, като четвъртият бе много качествен с дълги разигравания. В шестия гейм Димитров направи две много неприятни грешки на мрежата след 40:0 в негова полза, но все пак изравни за 3:3.

Българинът бе по-колеблив на своето подаване и при 4:3 за Хуркач полякът получи първата си възможност за пробив след разиграване от 20 удара. Световният №12 реализира общо третата си възможност и поведе с 5:3. След това нямаше проблем да затвори сета - 6:3.

Първите проблеми за Хуркач на сервис дойдоха във втория гейм на втория сет. Тогава Григор заигра много концентрирано и прецизно при ударите си и успя да пробие от втория опит - 2:0. За жалост пробивът бе върнат веднага след много качествен трети гейм от Хуркач. След това той трудно изравни за 2:2 гейма, но си личеше, че българинът се чувства все по-добре и това се видя в частта за 3:2.

В следващата Хуркач направи осмия си ас и комфортно изравни за 3:3. В седмия гейм нашата звезда показа страхотен характер - измъкна се от 15:40 с много качествени разигравания. Хуркач продължаваше да сервира много силно но при 4:5 се стигна до равенство. След много напрежение в разиграванията се стигна до сетбол и Гришо удари с невероятен късмет и помощта на мрежата - 6:4!

Двамата взеха спокойно откриващите си подавания в третата част. Последва колеблив гейм за Григор, но в него направи две изумителни отигравания и спаси две възможности за пробив. Българинът бе все по-уверен на сервиса на съперника и стигна до брейкбол при 3:2, но за жалост сантиметри не му достигнаха да го реализира. При втората си възможност обаче не сгреши и проби за 4:2.

Продължи да лети по корта и бързо затвърди за 5:2. Но когато сервираше за мача не издържа на напрежението при 5:3 и допусна пробив за 5:4.

Полякът се възползва и се хвана за възможността за обрат. С бомбени сервиси Хуркач успя да изравни до 5:5. С фантастичен форхенд българинът си гарантира тайбрек - 6:5. Полякът стигна до такъв след напрегнат 12-и гейм, който мина през равенство.

Димитров допусна мини пробив в началото на тайбрека, но след това спечели четири поредни точки, за да стигне до също толкова мачболи.  И се възползва още от първия.

А с това си гарантира полуфинал срещу Нори и почти сигурно влизане в топ 20 от понеделник. Още по-важно - Григор е на 2 мача от първа титла в ATP тура от 4 години, и то каква - на турнир от сериите Мастърс, в Рая на тениса Индиън Уелс, пише още dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай