Григор впечатли света (ОБЗОР)

Световните медии провъзгласиха победата му над Федерер

Григор впечатли света (ОБЗОР) | StandartNews.com

Световните медии останаха впечатлени от победата на Григор Димитров над Роджър Федерер. С успеха си Хасковлията спря Маестрото по пътя към рекордна 21-ва титла от Големия шлем.

Григор Димитров шокира Федерер, около това се обединяват водещите световни медии след историческата победа на българина тази нощ.

Извънземната серия на Федерер на Ю Ес Оупън приключи след загуба от Григор Димитров, това написа Гардиън след края на 3 часовата битка в Ню Йорк.

Голяма част от спортната общественост се възхити на класирането на българина за ½ финалите и определиха завръщането на Григор след кризата, в която беше изпаднал като новината на годината в средите на тениса.

Акцентът на част от медиите пада върху отпадането на Федерер, която според ББС, иЮ Ес Ей Тудей е дошла заради контузия на швейцареца в петия сет.

Единствените, които не посрещнаха победата на Григор Димитров с наслада бяха германците.

Спорт Айнс написа: Престъпление! Федерер бе провален от Григор Димитров. Като акцентът пада върху пропуснатата възможност за 21ва титла на Федерер от Шлема.

Григор е най- ниско поставеният тенисист, който достига до полуфинал на Големия шлем в последните 11 години.

Въпреки това обаче Хасковлията се нарежда на трето място по коефициент на букмейкърите като вероятен победител на Ю Ес Оупън. Преди него са единствено Рафаел Надал и следващият съперник на Гришо, Данийл Медведев. 

Историческата победа за Григор Димитров дойде рано днес сутринта. След драматичен мач Гришо надви Роджър Федерер в Ню Йорк с 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2 . Двубоят продължи 3 часа и 12 минути. С тази победа се очаква Григор да се върне в топ 25 на най-добрите тенисисти в света.

Григор Димитров тръгна от позицията на 78-и в света, но стигна до полуфиналите на "Флашинг Медоус". В спора за място на финалната четворка първата ракета на България записа може би най-голямата победа в кариерата си срещу може би най-великия тенисист в историята Роджър Федерер. Досега най-добрият ни тенисист нямаше победа над Федерер. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След епична битка Гришо взе първия си успех над носителя на 20 титли от Големия шлем. Така за първи път Димитров е на полуфинал в Ню Йорк, изравнявайки постижението на Мануела Малеева в началото на 90-те години, която досега беше единствената българка, стигала до тази фаза на надпреварата.Преглед на изображението в Twitter

Така Григор вече за трети път ще играе полуфинал на турнир от Шлема, а досега никой друг български тенисист не е достигал такова нещо. Мануела Малеева е стигала два пъти до предпоследното стъпало, а Цветана Пиронкова - веднъж.

Вграден видеоклип

В този грандиозен мач швейцарецът започна по шампионски, както всички очакваха от него. Той проби още в първата възможност за това в първия сет и до края му удържа аванса си. Точно тогава всички очакваха лесен успех за него, защото той играеше като машина и с лекота стигна до 6:3. Но Гришо показа, че този турнир полага началото на неговото възраждане във втората част. В нея той стигна до пробив за 4:2 и когато сервираше за сета, Федерер показа класа и върна брейка. Това обаче не сломи българина и той взе следващото подаване на швейцареца, за да изравни резултата при 1:1 след 6:4  

Преглед на изображението в Twitter

„Бях фокусиран върху себе си”. Това заяви след края на мача си с Роджър Федерер първата ракета на България Григор Димитров. „Дори не бях фокусиран върху Роджър толкова. Бях фокусиран върху себе си“, каза 28-годишният тенисист.

„Сезонът ми дотук не беше от най-добрите, няма да ви лъжа. Ранкингът ми беше толкова нисък, че дори не исках да излизам на корта. Постоянно губех позиции в ранглистата, рамото ми ме болеше – това е най-лошото за един тенисист. Изминалите 5-6 месеца бяха много тежки за мен. Но имах подкрепата на семейството и приятелите ми. Продължих да вярвам в себе си, в рехабилитацията на рамото и в свикването с промените на ракетата – имаше толкова много неща, които трябва да поправя в малък период от време. В края на годината постигаш такъв резултат – тази победа е наистина специална“, добави той, цитиран от БГНЕС.

„Независимо от това, че губех завързани мачове срещу съперници, които трябва да побеждавам, аз не спрях да вярвам в себе си. Наистина контролирах нещата, които можех да контролирам. Мисля, че е толкова просто. Понякога най-простите неща в живота са и най-трудните. Не бих искал да звуча скромно, но това бе просто още един мач за мен. Не бих искал и да казвам, че нямаше какво да губя, защото чувствах, че имаше. Просто излязох на корта достатъчно добре подготвен след две седмици усилена работа. Малките неща започват да се навързват ден след ден. Днес направих още една стъпка“, завърши българинът.

Роджър Федерер разбираемо бе разочарован след загубата си в четвъртфиналите на US Open. Швейцарският маестро, петкратен победител в турнира, получи медицински таймаут поради проблем в горната част на гърба, но отказа да се оправдае с травмата си.

„Чувствах болката през целия мач, но бях в кондиция да продължа. Просто не успях да спечеля“, коментира той след срещата. „Това е моментът на Григор, не на моето тяло, така че всичко е окей. Такива неща се случват. Дадох най-доброто от себе си. Болката не беше достатъчно силна, за да ме откаже, просто Григор успя да довърши нещата. Борих се с всичко, което имах в запас“, каза още той.

„Имаше моменти, в които водех в резултата. Имах и шанс да се върна в четвъртия сет. Стартът на четвъртия не беше идеален, както и на петия. Изоставах, а тогава винаги е трудно. Просто съм разочарован, че всичко свърши, защото имах чувството, че играя доста добре. Пропуснах своите възможности, това е. Сега ще размишлявам няколко дни върху случилото се, но трябва да приема загубата, тя е част от играта“, добави швейцарецът.

Федерер отрече драматичната загуба от световния номер 1 Новак Джокович на финала на Уимбълдън да е повлияла върху днешния резултат. „Знам какво пише в медиите. Хората си мислят, че загубих, защото не съм превъзмогнал загубата си от Новак във финала. Това определено не е причината за поражението ми. Бях готов за победа, но просто не беше достатъчно“.

„Нямам кристалната топка. Никой никога няма да разбере. Мисля, че като цяло това беше позитивен сезон. Сега съм разочарован, естествено, но ще се завърна и ще бъда в кондиция“, отговори той, запитан дали е почувствал, че е пропуснал шанс да прибави трофей от Големия шлем при липсата на Джокович. Той няма намерение да слага край на сезона си. „Лейвър Къп, Шанхай, Базел, може би Париж, Лондон. Това е графикът за сега. Не знам дали щабът ми има други идеи. Ще бъда щастлив, ако си взема малко почивка, после се върна към тренировките и да атакувам оттам“, завърши Федерер.

А колко ще продължи момента на Григор все още не е ясно, защото за българина турнирът продължава. На 1/2 финала той ще играе срещу руснака Даниил Медведев. Двуметровия младеж е един от най-силните играчи това лято и за разлика от българина, класирането му на полуфинала не е изненада. 

Преглед на изображението в TwitterПреглед на изображението в Twitter

Двамата никога не са играли на финал за трофей от Големия шлем. След два дни мечтата ще се сбъдне само за единия.

Преглед на изображението в TwitterПреглед на изображението в TwitterПреглед на изображението в TwitterПреглед на изображението в Twitter

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай