Григор на полуфинал в Мелбърн след драма, кой ще е съперникът му

Българинът спаси два мачбола

Григор на полуфинал в Мелбърн след драма, кой ще е съперникът му | StandartNews.com

Най-добрият български тенисист Григор Димитров спаси два мачбола и се класира за полуфиналите на турнира на твърда настилка в Мелбърн (Австралия) с награден фонд 521 хиляди долара.

Поставеният под номер 3 Димитров надделя над Ботик ван де Зандсхулп (Нидерландия) с 6:7(5), 6:0, 7:5 след 2 часа и 47 минути игра, след като навакса изоставане от 2:5 в третата част.

26-годишният нидерландец пръв реализира пробив за 3:2, но българинът веднага го върна, след което се стигна до тайбрек. В него Ван де Зандсхулп взе последните две разигравания, а с това и сета.

Във втората част Димитров беше безкомпромисен и не даде дори гейм на съперника.

Нидерландецът, 57-и в световната ранглиста, постигна брейк за 4:2 в решителната трета част, а при 5:3 сервираше за мача. Той поведе с 40:15, но пропусна двата поредни мачбола и Димитров върна пробива, а след това и изравни. Последва маратонски гейм при сервис на Ван де Зандсхулп, преминал през девет равенства, в който хасковлията се възползва от петата си възможност и реализира още един брейк за 6:5. Последният гейм в двубоя също беше драматичен, като Димитров спаси още две възможности за пробив и все пак затвори мача при първия си шанс.

С успеха той заработи 27 220 долара и 90 точки за световната ранглиста, в която заема 28-ата позиция.

За място на финала 30-годишният българин ще играе срещу квалификанта Максим Креси (САЩ).

24-годишният Креси, който е роден и израснал във Франция, е 112-и в световната ранглиста.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай