Джокович ядоса тениса, Гришо го защити

Вълна от недоволство след новината, че сърбинът ще играе в Мелбърн

Джокович ядоса тениса, Гришо го защити | StandartNews.com

Новината, че Новак Джокович е получил медицинско изключение и ще играе на Откритото първенство на Австралия без изискване за ваксина, разбуни духовете в света на тениса.

Сагата около участието на световния номер 1 продължи твърде дълго, но вчера стана ясно, че организаторите му позволяват да защити титлата си от миналата година.

Специалното медицинско изключение за сърбина повдигна много въпроси, включително такива сред колегите му, тъй като правителството на щата Виктория и организаторите на Australian Open поставиха условие за задължителна ваксинация за участващите.

Джокович няколко пъти заяви, че е против задължителната ваксинация срещу COVID-19 и отказа да коментира дали самият той се е имунизирал.

Носителят на седем титли на двойки от Шлема и брат на бившия номер 1 Анди Мъри - Джейми Мъри, е сред тези, които питат на какво основание се прави това медицинско изключение. 

"Не знам какво да кажа, наистина. Мисля, че ако аз не бях ваксиниран, нямаше да бъде направено подобно изключение", коментира Мъри по време на турнира АТП Къп в Сидни. "Но все пак е хубаво за него (Джокович), че е получил разрешение да дойде в Австралия и да играе."

Пол Анакон, който е бивш треньор на Роджър Федерер и Пийт Сампрас, твърди, че по негова информация молбите се подават анонимно.

"Тези два панела, които подписват документите, не знаят за кого го правят. Те просто следят симптомите. Ако всичко това е спазено, тогава всичко е наред, но е ясно, че тепърва ще има много въпроси", каза Анакон.

"Знаем обаче, че Новак Джокович е много добър, когато срещу него има някакво противопоставяне", добави той.

Има и такива, които смятат, че лидерът в световния тенис не е направил нищо нередно. Първата ракета на България Григор Димитров е сред тях. 

"Не съм доктор, но съм сигурен, че има причина за решението. Ако някой се нуждае от медицинско изключение и ако то е истинско, значи не виждам проблем", каза българинът пред австралийската медия The Age, предаде bTV.

Директорът на турнира Крейг Тайли също беше потърсен за коментар. "Не сме правили специална услуга към Джокович, нито допълнителна възможност за него. Имаше си нормален процес. Общо 26 тенисисти подадоха молби за подобно изключение и част от тях бяха одобрени", коментира Тайли.

Не всички обаче са на това мнение: "Джокович е сред най-великите за всички времена, но не е единственият", коментира австралийският журналист Анди Махер.

Първият за годината турнир от Големия шлем започва на 17 януари. Джокович ще преследва 10-а титла в Мелбърн, а при успех ще излезе начело по отличия от Големия шлем с 21. В момента той дели първото място с Роджър Федерер и Рафаел Надал (по 20). 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай