Детето чудо от село Крепча

Татко и дядо ме научиха да местя фигурите, разкрива Нургюл Салимова 

Детето чудо от село Крепча | StandartNews.com

България винаги е раждала талант в спорта! Поредната такава е 15-годишната Нургюл Салимова. Момичето от малкото търговищко селце Крепча вече втори месец е на върха в световната ранглиста по шахмат до 16 години. Страстта й към черно-бялата дъска идва още в детската градина. „Аз бях на четири. Тогава баща ми ме научи, как се местят фигурите. Запозна ме с играта. След това, заедно с дядо ми, започнаха да ми показват, как се играе. Научих правилата”, разкрива младата шахматистка. Година, след като бащата и дядото увличат Нургюл по шахмата, момичето се пробва и на първия си турнир в Силистра. Тя е най-малкият участник –  дори не е навършила 6 години. „Станах първа до 8 години, като не бях навършила 6. И ми стана още по-интересно и продължих да се занимавам. Имам десет държавни титли, мисля. Аз винаги съм искала да стана световна шампионка за жени. Да се приближа максимално до Антоанета Стефанова, защото тя ми е любимата шахматистка”, разказва Нургюл Салимова. „Веднага като стана републикански шампион, треньорите в националния отбор видяха потенциал в нея и я поканиха в националния отбор и й предложа дори треньор. Има и случаи, когато месец не се е връщала вкъщи. Трудно е, но се свиква. Всичко е за нейно добро. Девет и една републиканска за жени. Има една световна титла до 12 години за момичета. Една европейска за момичета до 8 години. Шампионска съм на Европейският съюз, сред момчетата и момичетата, до 12 години 2015г.. Тук, в България, не се провеждат турнири за покриване на норми, толкова често. И се налага да пътувам в чужбина и да участвам в турнири там”, допълва баща й Илхан Салимов.

Десет години по-късно Нургюл вече има своя витрина на успехите в шахмата. Тя се подготвя дистанционно за състезанията, заедно с треньора си Живко Жеков от Бургас. Специалистът признава, че момичето от село Крепча е явление за този спорт. „Вече десет години сме заедно. През тези години и други хора са работили с нея. Това, което я отличава е, че тя наистина иска да стане шампион. За нея шахът не е временно занимание”, пък споделя треньорът на Нургюл Живко Жеков.

„Тук, в България, не се провеждат турнири за покриване на норми, толкова често. И се налага да пътувам в чужбина и да участвам в турнири там", заяви тя. А когато Нургюл си е вкъщи, в село Крепча, любимото и занимание е да играе блиц-шах с човека, който я е запалил по този спорт – нейния баща. От пет години Илхан Салимов няма победа над дъщеря си „Той си създаде много слабости. Аз, обичам да се възползвам от слабостите на противника. И му взех пешките и накрая – дамата”, добавя момичето. Челната позиция в световната ранглиста за жени на Нургюл ще трябва да бъде защитена още този април. Тогава й предстои Европейско първенство за жени, а в края на годината ще мери сили в Индия с най-добрите в света

Нургюл е само на 80 – ело точки разлика от най-добрата родна шахматистка гросмайсотр Антоанета Стефанова. "Mоята цел е да стана гросмайстор при мъжете, за това са ми нужни три норми, аз все още нямам за съжаление. Имам за гросмайстор за жени две норми, нужни са ми три норми за мъже както и още 87 точки рейтинг", разкри още тя.

Нургюл разказва че обича и киното, но често след училище няма време за друго, освен за шах. Тя е суеверна и предпочита белите фигури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай