Българите громят на турнира "Странджа"

Кирил Русинов, Рами Киуан, Кристиян Николов и Петър Белберов спечелиха мачовете си

Българите громят на турнира "Странджа" | StandartNews.com

Българските боксьори постигнаха четири победи в четири мача във вечерната сесия на 70-ото издание на турнира "Странджа", който се провежда в столичната зала "София". Кирил Русинов, Рами Киуан, Кристиян Николов и Петър Белберов спечелиха мачовете си, с което вдигнаха на крака публиката в залата.

Първи на ринга се качи Кирил Русинов, който постигна престижна победа в категория до 60 кг. Боксьорът от ЦСКА надви с 3:2 съдийски гласа европейския шампион от 2017 година Юрий Шестак. Сред зрителите в залата бяха и министърът на младежта и спорта Красен Кралев и президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински, които лично поздравиха и се снимаха с щастливия победител. Русинов се справи с канализирането на емоциите и успя с агресията си да убеди съдиите, че е по-заслужилият победата, като не се даваше на съперника си и в многото клинчове, които се получаваха в срещата. Съдиите отсъдиха 29-27, 29-27, 29-27, 28-28 и 28-28 в полза на Русинов, а съперникът му бе наказан с 1 точка от рефера на ринга за нечиста игра. Следващото препятствие за Кирил ще бъдат четвъртфиналите днес в следобедната сесия, започваща в 15:30 часа. Негов съперник ще бъде мароканецът Мохамед Хамут, който спечели след отказване на противника си Марио Фернандес във втория рунд в двубоя на същия ринг, точно преди битката на българина.

Рами Киуан записа втора поредна победа на турнира в категория до 75 килограма и заслужи място на четвъртфиналите в неделя. Боксьорът от Костинброд се наложи категорично с единодушно съдийско решение срещу представителя на Норвегия Миндаугас Гедминас - 30-27, 29-28, 29-28, 29-28 и 29-28, като съдията от Китай бе присъдил и трите рунда в полза на Киуан, а колегите му бяха отчели в него предимство за норвежеца, но в другите две части превъзходството бе безспорно. Следващият му опонент на фаза четвъртфинали е възможно най-солидният - световният и европейски шампион Александър Хижняк, който с единодушно съдийско решение 5-0 гласа елиминира Хеберт Соуса от Бразилия.

Още в първата си година при мъжете Кристиян Николов (кат. до 75 килограма) постигна изключително впечатляваща победа над сребърния медалист от европейското първенство за мъже до 22 години през 2018 година, след като се наложи с единодушно съдийско решение над англичанина Карл Мани Фейл - 30-26, 30-26, 30-26, 30-26 и 30-26 и грабна втори успех на турнира "Странджа". Кристиян напълно го обезличи пред погледа още на министъра на младежта и спорта Кралев и на президента на федерацията по бокс Красимир Инински. Следващото изпитание на Николов на четвъртфиналите днес в следобедната сесия ще бъде бронзовият медалист от Световното първенство през 2017 година в Хамбург Трой Айли от САЩ.

Носителят на купа "Странджа" за 2018 година Петър Белберов зарадва многобройните си фенове и приятели по трибуните на столичната зала "София" с успешно начало на кампанията. Българският представител в свръхтежка категория (91+ кг) спечели с 4:1 съдийски гласа срещу украинеца Виктор Вихрист. Следващият му опонент на четвъртфиналите ще бъде представителят на Казахстан Камшибек Кункабаев, който отказа турчина Муджахит Иляс и във втория рунд рефера на ринга прекрати срещата им. Българо-казахстанската битка ще се случи днес във вечерната сесия, започваща в 18:30 часа.

Юбилейното 70-о издание на най-стария международен турнир "Странджа" се провежда между 14 и 19 февруари в столичната зала "София". Над 190-има боксьори и 100 боксьорки от 39 държави на пет континента се включиха в престижната надпревара, като България е представена от 19-има мъже и 12 жени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай